Učenje slova? Kada je vreme početi detetu govoriti o slovima, azbuci, …? Na ovo pitanje nema tačnog odgovora, neka deca već sa tri godine počinju da primećuju slova i postavljaju pitanja o njima, ali svakako upoznavanje sa slovima dete će imati svakako u predškolskom, a učenje slova nastavlja se i u prvom razredu osnovne škole.

Proces usvanja slova nije lak za svako dete, kod neke dece ćemo naići i na otpor te je potrebno u aktivnostima dodati i još nešto pored pisanja slova u svesci i spajanja tačkica. Kako bi olakšali proces učenja potrebno je da samo učenje prilagodimo detetu, a to je najbolje i najlakše uraditi kroz igru.

U nastavku možete pročitati neke od ideja za učenje slova kroz igru 🙂

  • SLANO PISANJE

Na deblji papir ispišite slovo lepkom (najbolje je da bude tečni lepak za papir) i preko pospite so. Otresite višak soli sa papira i dajete detetu četkicu i vodene boje. Četkicom treba da pređe preko ispisanih slova tako što će imitirati pokret pisanja.

  • PISANJE U PESKU

U dublju činiju sipajte pesak (ili palentu). Nacrtajte u jednom uglu model koji dete treba treba sa ponovi. Može crtati prstima, četkicom ili olovkom. Krenite od jednostavnih linija, pa onda pređite na slova.

  • MONTESORI TAKTILNA SLOVA

Na kartonu zalepite slova napravljena od filca. Pokažite detetu kako da pređe po slovu u smeru pisanja, koristeći dva prsta (kažiprstom i srednji prstom).

  • PISANJE SLOVA POMOĆU VODILICE

Tablu sa azbukom i vodilicom možemo koristiti za početno pisanje. Može se koristiti i kod dece koja su prvi razred i tek se upoznaju sa slovima. Koristeći ovu tablu smanjujemo pritisak koji dete može da oseti kada ukoliko insistiramo na pisanju na papiru. Ova aktivnost je posebno korisna u radu sa decom sa teškoćama u razvoju.

Veliki format slova na tabli olakšava proces učenja slova – njihovo prepoznavanje i usvajanje smera pisanja slova. Ukoliko dete ima problem sa finom motorikom i slabošću mišića šake i prstiju tablu možemo okačiti na zid kako bi pokret bio lakši za dete.

Pored vodilice sa kanapom u kompletu se dobija i vodilica koja podeća na olovku, kraća je te se lakše dolazi do pravilnog hvata – tipodnog hvata kojim dete treba da drži olovku.

Pisanje je složena motorička aktivnost koja zahteva usmerenu pažnju, dobru vizuelnu percepciju i vizuomotornu kontrolu. Ali ukoliko ovoj temi pristupimo kroz zanimljive aktivnosti koje obuhvataju još nešto osim papira i olovke brže dolazimo do rezultata.

AZBUKU SA VODILICOM  možete da poručite sa sajta

KOCKICA ECO TOYS.

logo

Post je napisan u saradnji sa proizvođačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu. Slike korišćene u postu su autorske i podležu autorskim pravima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.