Ko sam ja?

Dobro došli!

Ja sam Marija Končar Ršumović, po zanimanju master defektološkinja koja je pretraživanjem interneta zaključila da nema dovoljno web stranica dostupnih na našem jeziku, a da su namenjeni ovoj tematici i pitanjima. 

O počecima: Osnovne akademske studije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju završila sam 2013. godine, iste godine upisala master studije i završila ih 2014. godine. Od 2011. volonterski radim sa decom, a od 2012. godine aktivno učestvujem u vođenu i kreiranju radionica za decu i roditelje. 2014. godine postajem koordinator programa za decu i rani razvoj Udruženja građana RODITELJ i na tom mestu radim do 2019. godine. U periodu od 2014. do 2019. godine održala sam preko 200 radionica za decu i roditelje, preko 50 obuka za pravilnu upotrebu dečijih auto-sedišta zajedno sa Republičkom Agencijom za bezbednost u saobraćaju, i preko 10 obuka za volontere koji rade sa decom u Beogradu i Podgorici. Saradnik sam dečije izdavačke kuće ProPolis books sa kojom držim čitalačko-kreativne radionice, takođe sam saradnik i volonter je nevladine organizacije roditelja dece sa smetnjama u razvoju “EVO RUKA” u Beogradu.

Verujem da su deca ta kojoj ostaje svet, a na nama je da im pružimo što bolje prilike da uče – da uče kroz igru.

O interesovanjima: Pored formalnog obrazovanja, čest sam gost, slušalac, učesnik na različitim tribinama, stručno-naučnim skupovima, seminarima, obukama i kursevima koji se tiču dece i razvoja. U 2017. godini postajem sertifikovan Marte Meo praktičar. Nakon 4 meseca obuke, jun 2018. donosi novi sertifikat za Primenu Montesori pedagoškoh načela i Montesori pribora sa decom sa teškoćama u razvoju. U periodu od 2019. do 2020. godine prošla sam obuku za primenu asistivne tehnologije kod dece sa govorno-jezičkim teškoćama – primena Cboard-a. Do danas završila sam edukacije na temu osnove ABA terapije, primene video modelovanja u tretmanu, analize dečijeg crteža, i mnoge druge. Posebno sam zainteresovana za oblast Montesori pedagogoije, Marte Mea, senzorne integracije i razvoja igre.

Moto rada: Najbolje učenje je učenje kroz igru.

O radu: Od 2013. aktivno radim individualne tretmane za decu koji podrazumevaju pre svega primenu načela da je učenje kroz igru jedino pravo učenje, a ponajviše kada je u pitanju stimulacija ranog razvoja, odnosno razvoja do 6 godine. Radim kako sa decom sa različitim smetnjama u razvoju, tako i sa decom neurotipičnog razvoja koja imaju problem sa grafomotorikom, finom motorikom i/ili pažnjom. Od septembra 2020. godine kabinet Pitajte defektologa se nalazi na Dorćolu u okviru IRK “Moj način”. Na proleće 2022. godine izašla je iz štampe vežbanka za disleksiju i digrafiju (kao i početno čitanje i pisanje) – ČITAM LAKO, PIŠEM LAKO, čiji sam koautor u izdanju Encobook-a.

cdf38852-0992-4f16-b38f-670936e0dcd8

 

O BLOGU

Blog je nastao 2017. godine sa željom da roditelji, ali i stručnjaci imaju mesto gde mogu pronaći različite savete, ali i materijale koji podstiču dečiji razvoj. Autor sam seminara „Procena razvoja i tretman kroz igru“ kojim želim da
mladim i budućim kolegama pružim praktična znanja i kako da igru i igračke iskoriste za dobrobit deteta,  kao i elektronskog priručnika “Igrom do znanja“. Online seminare čiji sam voditelj, do sada je prošlo preko 700 koleginica i kolega iz Srbije i regiona.

Trudim se da svaki savet, preporuka ili materijal budu takvi da budu lako primenljivi u različitim uslovima, ali dovoljno fleksibilni da se mogu prilagoditi različitim uzrastima, odnosno sposobnostima i intresovanjima deteta.

Saradnje na blogu:

 
 
 
 
Ukoliko ste zainteresovani za saradnju možete se javiti putem kontakt forme.

Moji tekstovi su često objavljivani i deljeni na regionalnim Internet portalima: Zelena učionica, Moj pedijatar, Lola magazin, časopis BabyPlanet, Harfa.hr, Maliistrazivaci.rs, Pishobrlog, Mama Klik, Roditelji.me, MamaMultipraktik, Mamaklik.rs, Maminsajt, itd.

 

Svi tekstovi podležu autorskom pravu te ih ne možete deliti bez moje saglasnosti. Kada su tekstovi sponzorisani ili napisani u saradnji, to je naznačeno na kraju tog posta.