Još u toku studiranja me je zainteresovala Montesori pedagogija i zato sam do sam do sada i završila tri različite obuke/seminara na temu Montesori načina rada sa decom.  Sama metoda me je “kupila” svojom jednostavnoću i poštovanjem detetovih interesovanja i individualnosti. A čitajući knjige od Marije Montesori, kao i knjige o Montesori metodu rada sa decom zaključujemo da je dr Montesori izdvojila 6 speicifičnih faza koje se odvijaju u ranom detinjstvu koje naziva “prozori posebne osetiljivosti”, a kada govorimo o razvoju govora te faze su:

★ Od rođenja do 6 godine – period razvoja govora;
★ Od 18 meseci do 3 godine – period “eksplozije reči” i bogaćenja rečnika;
★ Od 2,5 godine do 3,5 godine – period učenja govorenja tj. usmenog izražavanja (gramatika);
★ Od 3 godine do 6 godina – period učenja novih reči, termina, pojava pitanja zašto? ko? zbog čega?…;
★ Od 3,5 godine do 4,5 godine – period osetljivosti za pisanje;
★ Od 4,5 godine do 5,5 godina – period osetljivosti za čitanje.

Navedeni uzrasti su stavljeni kao okvirno vreme kada se koji deo period u  razvoju govora može pojaviti. Osim praćenja deteta važno je da se dete prirodno zainteresuje za neku aktivnost koja ima za cilj razvoj određene veštine ili određenih veština, a mi kao odrasli imamo zadatak da detetovo okruženje namestimo tako da dete podstaknemo i motivišemo da nešto poželi i uradi (primera radi, dete se verovatno neće zainteresovati samo za igru sa loptom, ako loptu nije videlo).

Kako bi okruženje vašeg deteta napravili tako da bude kao priprema za čitanje i pisanja sa praktičnim i konkretnim savetima može pomoći knjiga 100 MONTESORI AKTIVNOSTI KAO PRIPREMA ZA ČITANJE I PISANJE (Publik Praktikum) koja je namenjena za uzrast od 2 do 6 godina (ali i za kasnije).

IMG_20181230_141820.jpg

Na preko 200 stranica detaljno je opisano 100 različitih aktivnosti koje podstiču razvoj govora – usmeno izražavanje, ljubav prema knjigama, bogaćenje rečnika, učenje slova, predvežbe za čitanje i pisanje, a sve aktivnosti su osmišljene tako da poštuju detetetovu individualnost i interesovanja (pogledajte sadržaj na slikama ispod).

 

 

Podeliću dve aktivnosti koje su možda osnov svega:

6 – Namestite u dečijoj sobi kutak za čitanje 

Obezbedite detetu policu čija će mu visina odgovarati tako da može samo da bira knjige kad to poželi. Dete može početi da bira knjige čim nauči da puzi!

Blizu police stavite nekoliko jastučića, mali madrac s prekrivačem ili fotelju koja odgovara detetovoj visini. Na ovaj način kod deteta će uživanje u čitanju biti povezano s uživanjem u tome što se udobno smestilo.

22 – Razgovarajte s detetom

Razgovarajte sa detetom dok obavljate svakodnedne aktivnosti, kao što je recimo, pripremanje obroka, razvrstavanje veša, odlazak u kupovinu,…

Postavljajte detetu pitanja da biste podstakli njegovu znatiželju i pomogli mu da nauči kako da konstruiše misli na logički način. Na primer: “Šta nam je potrebno da bismo ogulili povrće?”, “Šta ćemo raditi sa svim ovim šargarepama kada ih ogulimo?”, “Šta ćemo koristiti da bismo ih skuvali?”, itd.

Dok ste u kupovini, možete pitati dete: “Šta nam je danas potrebno?” ili: “Koliko ovoga ćemo kupiti?”

Pored saveta kako sprovoditi aktivnosti i motivisati dete (probuditi interesovanja) pronaći ćete i veliki broj igara poput npr. ove:

IMG_20181230_143700_edcf8e35.jpg

A na kraju knjige možete imate i materijal za štampanje za ovu aktivnost, kao i grafomotoričke linije, ali materijal za pravljenje hrapavih slova – slova za aktivnost koja na početku ima senzorni cilj tj. taktilnu stimulaciju, a onda i učenje slova i pisanje.

IMG_20181230_143812_5030cb4b.jpg

 

Kao dodatnu aktivnost za učenje slova, idealnu za predškolce i prvake tu je MOJA PRVA SLOVARICA – koja sadrži veliku magnetnu tablu, 160 magneta za pisanje prvih reči koji sadrži velika i mala slova azbuke i knjigu za upoznavanje sa slovima.

IMG_20181230_141743.jpg

Magnetna slovarica je definitivno zabavna verzija slovarica koje smo mi imali kada smo bili prvaci, uz pomoć magnetnih slova na tabli dete može da ispisuje reči i rečenice, ali i da vidi razliku između slova jer su slova obojena različitim bojama, pored slova među magnetima se nalaze i znaci interpunkcije.

IMG_20181230_144741.jpg

U knjizi Moj prva slovarica su po dve strane posvećene svakom slovu (od mene veliki plus za to, jer je na ovaj način stvarno jasno označeno o kom se slovu radi, a ilustracije koje prikazuju igru “Na slovo na slovo” nisu one koje se viđaju svuda, pa je tako ovde na slovo M ilustrovan jedan Morski lav, dok je na slovo Š ilustrovan Šah).

 

 

Kada učenje postavimo detetu kroz igru i zainteresujemo za aktivnost učenje ide lakše. Da li primenjujete princip učenja kroz igru sa vašim detetom ili u radu sa decom?

 

signature

 

 

 

 

100 MONTESORI AKTIVNOSTI KAO PRIPREMA ZA ČITANJE I PISANJE
i
MOJA PRVA SLOVARICA
možete da pronađete na sajtu Izdavača PUBLIK PRAKTIKUM.

logo

 

 


Post je napisan u saradnji sa izdvačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.