Bliži se Božić, a junaci nove knjige o čiča Petsonu i njegovom mačku Findusu upadaju u nepriliku zbog velikog snega, kako nevolje ne idu same, u šumi dok su skupljali grane za ukrašavanje Petson je poleteo… i pao… i povredio nogu.

Zbog spleta nesrećnih okolnosti nisu mogli da odu do prodavnice po namrnice, nisu uspeli da odu po jelku u šumu i sve je izgledalo kao da će to biti najgori Božić do sada. Ali Božić donosi svoja čuda, a Božić nisu stvari koje kupimo i koje su materijalne prirode već je Božić atmosfera i ljubav naših bližnjih, a to nam pokazuje priča Svena Nurdkvista u izdanju Kreativnog centra.

Čiča Petson i pomalo nestašni mačak Findus junaci su slikovica koje su poznate širom sveta i prevedene su na preko 40 jezika, a govore o svakodnevnom životu i avanturama farmera i njegovog mačka. U svakoj slikovnici desi se neki manji ili veći problem koji se rešava na ponekad dramatičan način, ali svaka priča donosi nam pouku i toplinu. A celu priču nam još lepše dočaravaju ilustracije čije autor isto gospodin Sven, ilustracije su pune detalja i svaki put kada se slikovnica čita otrije se neki novi detalj i na taj način kroz igru i čitanje deca uče o svetu oko sebe i o vrednostima koje se nose kroz život.

Par stranica iz slikovnice pogledajte na fotografijama ispod. Zar nisu divne?

O autoru (izvor Detinjarije)

Sven Nurdkvist (1946) jedan je od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Iako je dobro crtao još kao tinejdžer, nekoliko umetničkih škola odbilo je da ga primi na dalje usavršavanje, pa je diplomirao arhitekturu. Ipak, nije prestajao da crta. Od 1983. godine, nakon što je nagrađen na jednom konkursu za dečju knjigu, potpuno se posvećuje pisanju i ilustrovanju knjiga za decu. U Švedskoj se smatra naslednikom Astrid Lindgren, a ova slavna književnica često je isticala kako je Sven njen omiljeni ilustrator. Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu.

A pored ove od istog autra objavljene su i :

smartcapture

Kada sam čitala ovu slikovnicu sa decom mačak Findus je pokupio puno simpatija pa smo odlučili i da ga nacrtam, a oni da ga oboje, pa vam predstavljam i jedan od radova.

signature

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

PETSON SLAVI BOŽIĆ možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

2 thoughts on “Čitajmo zajedno – Petson slavi Božić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.