Trenutno imam značajan broj prvaka sa kojim radim na uvežbavanju pisanja i čitanja, a generalno ova tema mi je oduvek bila zanimljiva. Kada govorimo o veštini početnog čitanja i pisanja njihov razvoj započinje već u predškolskom kada se dete susreće sa štampanim slovima, često se slovo povezuje za određenu reč kako bi dete lakše zapamtilo glas i slovo, pa je igra “Na slovo, na slovo” dobar primer kako kroz zabavnu aktivnost možete dete upoznati sa slovima.

Samo početno čitanje i pisanje podrazumeva tri etape razvoja koje su međusobno povezane i zavise jedna od druge:

 1. pripremno razdoblje,
 2. razdoblje početnog analitičko-sintetičkog čitanje i pisanja (pisanje i čitanje slovo po slovo, pa slog po slog i na kraju cela reč),
 3. razdoblje usavršavanja čitanja i pisanja.

Sam pripremni deo podrazumeva učenje glasa i odgovarajućeg slova, u našem jeziku svaki glas ima svoje jedinstveno slovo, za razliku od nekih stranih jezika gde određeni glas možemo napisati različitom kombinacijom slova.

U učenju slova pored gore navedene igre “Na slovo, na slovo” može vam pomoći i slagalica koja ima 30 islustracija koje su povezane sa početnim slovom. Ova slagalica je dobar alat za početno učenje slova jer su slova jasno naznačena i na njoj su ispisana samo velika štampana slova, sa jasnim motivima pored.

DSC_0187

Prikazana slagalica je slagalica Izdavačke kuće PIKOM. A pored slagalice sa Azbukom, možete pronaći i slagalicu Brojevi kako bi lakše savladali brojeve od 1 do 5. Ukoliko radite sa decom predškolskog uzrasta i prvacima, birajte materijale koji su jednostavni, koji sadrže samo potrebne ilustracije i imaju jasnu pozadinu bez previše boja koje mogu zbuniti dete. Jer zamislite da dete ima problem sa pažnjom i date mu slagalicu koja je prešarena, a trebalo bi uz nju da nauči npr. da broji, taj cilj ne bi bio ispunjen jer bi se dete trudilo da se skoncentriše, a zbog previše vizuelnih stimulusa to ne bi uspelo i bilo bi frustrirano.

DSC_0189.JPG

Još jedan materijala za pripremni period početnog čitanja i pisanja jeste spajanje parova slova – veliko i malo slovo.

Preuzimite pdf. – Спој парове

Sledeće razdoblje podrazumeva period početnog analitičko-sintetičkog čitanja i pisanja koja podrazumeva globalno čitanje*, obrade pojma rečenice, analize rečenice na reči, reči na glasove i slova. I u tom periodu se rade vežbe koje podrazumevaju slušanje, prepoznavnje glasa, ispisivanje slova i reči.

U ovom periodu može nam pomoći sledeći materijal:

DSC_9206

Ukrštenice nalepnice postoje u 4 različite varijante: Životinje, Brojevi, Hrana i Rebusi.

Kako možete da koristite ovaj materijal?

U svakoj od ukrštenica se nalaze nalepnice sa slovima koje su potrebne na dve strane levo i desno (pogledajte slike ispod).

Krenite od Ukrštenica sa temom koja je detetu bliska i draga, pa tako ako dete voli životinje najveću motivaciju za rad će imati ukoliko izabrete Ukršetenicu sa temom Životinja. U svakoj ukrštenicu su jasno ilustrovani pojmovi i naznačeno je gde se koji pojam upisuje tj. gde se kom pojmu lepe slova. Svako slovo ima svoje polje, pa se na ovaj način uči i koliko glasova ima koja reč, ali se uči i orijentacija na papiru i u prostoru jer se neke reči “ispisuju” horizontalno, a neke vertikalno.

Kada se polja ispune dete može da proba da pročita slovo po slovo, a kasnije i slog po slog.

*
U globalnom čitanju dete pamti vizuelno izled napisane reči, bez prethodne analize i sinteze slova (glasova), a u tome mu pomože ilustracija bića/predmeta koja označava tu reč.

Kako vi vežbate čitanje i pisanje?

signature

logo2014.png

Prikazane proizvode možete da nabavite preko sajta IZDAVAČKE KUĆE PIKOM

www.pikom.co.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

2 thoughts on “Vežbe početnog čitanja i pisanja

 1. Pozdravi!
  Ja i Moja obitelj zivimo u Njemackoj, muz mi je Iz Beograda, Pa smo cesto na Toj adresi.
  Moj sin David ima 3,5 godine i jos uvijek ne prica. Posjecujemo logopeda, defektologa i pedagoga, vec godinu dana.
  Kada je krenuo u vrtic prosle godine rekli su nam da nesto s njim ne stima
  Ne odaziva se na ime
  Ne igra se da svrhom
  Izbjegava pogled
  Ne komunicira
  Ne razumije, isti dan smo otisli doktoru, on je Iz stopa rekao Autizam.
  Posto u njemackoj nismo imali kome da se obratimo, jer u takvim ustanovama je vrijeme cekanja Öko godinu dana, sutra dan smo vec krenuli za Beograd i pronasla sam dr.sekulovic. Bili smo kod nje na par terapija i rekli su nam da dijete nije u spektru Al da se mora intezivno raditi s njim. Od tada i radimo ali u njemackoj. Voljela bih i vas posjetiti i cuti misljenje za svoje dijete, kako nastaviti dalje i kako raditi s njim.
  U Medju vremenu je imao i operaciju uha, stavili smo cjevcice jer je imao vodu u usima i nije cuo.
  Od tada je poceo dosta da izgovara, Al jos uvijek to Nije komunikacija.

  Hvala
  Lijep pozdrav

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.