Period ranog razvoja je bitan deo detinjstva kada dete raste i ravija svoje veštine, uz pomoć sledećih zabavnih igara stimulisaćete segemente motoričkog, kognitivnog i govorno-jezičkog razvoja.

  • List po list 

Iskoristite lepe jesenje dane za šetnju po parku i ponesite neku vrećicu ili korpicu. Zajedno sa detetom skupljajte lišće i ostala skivena jesenja blaga (žireve, kestenje,…), opisujte kakvih je boja lišće i koje je veličine. Kasnije kod kuće od sakupljenog lišća možete da napravite jesenju krunu ili jesenje drvo.
Uz ovu aktivnost dete razvija veštine poput hodanja, čučanja, podizanja odnosno grubu i finu motoriku.

  • Toplo/hladno

Da li se sećate ove igre? Ponekad su jednostavne igre najzabavnije.
Sakrijte veću igračku na neko očigledno, a opet skriveno mesto i krenite zajedno u potragu za njom, posle prvog puta neka dete proba samo. Što je dete bliže igrački to je toplije, što je dalje to je hladnije.
Uz ovu aktivnost vežba se strpljenje, orijentacija, aktivno slušanje, ali se razvija i kognicija – jer iako nešto ne vidimo, to ne znači da nije tu.

  • Sunđer 

Ovo je super igra za vreme kupanja, dajte detetu nekoliko sunđera različitih veličina kako bi okupalo svoje igračkice ili pločice kod kade.
Uz ovu aktivnost dete stimuliše razvoj mišića šake i prstiju (stiskanje sunđera kako bi voda iscurela), ali i gradi samopouzdanje jer ima “važan” zadatak da okupa svoje igračke kako bi mogle da idu na spavanje.

  • Hoki-poki

Još jedna jednostavna igra uz koju dete uči da prati instrukcije i uči delove tela. Hoki poki je pesmica koju prate jednostavni pokreti, dovoljno je da pratimo šta pesma kaže.

  • Igre senki

Jedna tiha igra koju možete da igrate pred spavanje ili kada napolju padne mrak. Ugasite svetlo i upalite lampu tako da se senka šake vidi na zidu. Mašite, pravite figure od šaka i prstića, pokušajte da napravite neku životinju zajedno. Dete može da proba i samo da napravi neku figuru,  a vi da pogađate.

  • Padobranac

Raširite čaršav tako da i vi i dete držite čvrsto ivicu čaršafa prstima obe ruke. Zajedno polako podižite iznad glave uz opis “Dižemo polako, gore, gore, gore.”, a onda spušajte brzo uz opis “A sad brzo dole, dole.”, pa onda zamenite da se podigne brzo gore, a spusti polako dole. Kada kažete “Idemo ispod” zajedno se sakrijte ispod čaršafa i pustite ivice, sledeći nivo bi bio da se sakrijete ispod držeći ivice.
Ova aktivnost je dobra za razvoj fine motorike, ali i za učenje aktivnog slušanja.

  • Izbaci uljeza

Napravite toranj od kocaka iste boje (tako da vas dete gleda) uz opis “Sada slažem kocke žute boje” i na kraju dodajte jednu kocku druge boje. Kada dete pogleda toranj pitajte da li zna koja je kocka uljez, koja boja nije ista. Kada se uljez otkrije sklonite ga i sparite ga sa njegovom bojom. Ovu igru možete da igrate i sa voćem i povrćem, kasnije i sa divljim i domaćim životinjama, kao i sa različitim karticama.

  • Poligon

Kada je napolju kišni dan, a dete puno energije nije loše napraviti igralište kod kuće tako što ćete osmisliti mini poligon sa preprekama. Možete koristiti jastuke (skok sa jastuka na jastuk), stolice (provlačenje ispod stolice), kanap (da se dete provuče iz paukove mreže), iseći papir da budu barice (zalepiti “barice” na pod i skakati s jedne na drugu, možete i osmisliti putanju kretanja), poređajte rolne toalet papira i rušite ih mekom loptom,…

  •  Ledene kocke

Pomešajte vodu i boju za kolače (plava, crvena, žuta) i stavite u držač za led, zamrznite. Kada se zamrznu stavite 2 plave i 2 crvene u jednu kesu za zamrzivač (ja najviše volim one za zip zatvaračem npr. iz Ikee), u drugu stavite 2 žute i 2 plave, u treću stavite 2 crvene i 2 žute kocke leda i zatvorite kese (možete dodatno obezbediti od curenja sa selotejpom). Mlađa deca će uživati u pomeranju kockica (a imaće i senzorni stimulus), dok će stariji moći da uoče promene boja – dve boje daju treću boju.

  • Pronađi pravi džep

pitajtedefektologaZa ovu igru vam je potreban karton i papir u boji i/ili šareni papir. Papir isecite tako da od njega napravite “džep i maramicu” (primer slika pored) i zalepite na karton. Isečene maramice stavite u korpicu i zadatak je pronaći pravi džep za maramicu.
Uz ovu aktivnost se stimuliše razvoj vizuelne percepcije i diskriminacije, uče se boje i oblici.

 

 

Koja igra vam se najviše dopala? Koja je omiljena igra vašeg dvogodišnjaka?

signature

 

 

 


Za potrebe teksta koristila sam knjigu The toddler’s busy book, T.Kuffner

2 thoughts on “10 razvojnih igara za dvogodišnjake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.