“Nijedno dete nije premalo za slušanje priča, niti preveliko za uživanje u omiljenim pričama koje je već čulo mnogo puta.” – Američko udruženje knjižara, 1999.

Znamo da je čitanje deci važno, ali u vremenu u kome živimo, ponekad se desi da sve prebrzo ide i da se nema dovoljno vremena. Ovaj tekst nije tu da bi se nekome stvorio osećaj krivice, već da se probudi ljubav prema knjigama, vremenu koje je odvojeno za zajedničko druženje, vremenu samo za vas i vaše dete (decu), ali i otkrivanju ili potvrđivanju koje su to važne stvari koje nam čitanje donosi.

Sproveden je veliki broj istraživanja o značaju čitanja deci od najranijeg uzrasta i ona dokazuju da je čitanje podjednako važno za dečiji razvoj kao i briga o osnovnim potrebama kao što je potreba za odmorom, igrom,… Tokom prvih godina života dete se razvija velikom brzinom i tada čuje i upija veliki broj reči. Deci koja tokom prvih godina čuju veliki broj reči kasnije imaju bolje rezultate na testovima znanja i veština.

Listanjem knjiga sa slikama dete upoznajemo sa novim i osnovim rečima, koje su osnov za razvoj govora i komunikacije. Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranijeg uzrasta, čak i onda kada dete ne razume tačno šta mu se govori detetu pomaže da izgradi jezik, ali i bliskost sa roditeljima.

Čitanje ima veoma važnu ulogu u dečijem razvoju:

  • Socio-emocionalni razvoj – podstiče se osećaj bliskosti i emocionalne povezanosti, prepoznavanje, imenovanje i razumevanje svojih i tuđih osećanja, razvoj saosećanja, učenje i prihvatanje socijalnih i moralnih normi, ali i razumevanje socijalnih odnosa.
  • Intelektulani i kognitivni razvoj – podstiče se razvoj pamćenja, pažnje, razvija se mišljenje i kreativnost, kao i kritično razmišljanje.
  • Govorno-jezički razvoj – razvoj govora (ekspresivnog i receptivnog – izražavanje i razumevanje, priprema deteta za samostalno čitanje, a na ovaj način dete uči i da bude aktivan slušalac.

Predlog knjiga za čitanje od najranijeg uzrasta

Knjige sa slikama za uzrast do 2 godine

DSC_7662

Kako čitamo deci ovakve knjige, ovo knjige nemaju reči ili imaju samo napisan naziv onoga što je na slici. Detetu možemo dati da lista knjžice (one su sa razlogom štampane na debelim listovima, kako bi dete moglo lako da lista stranice i na taj način da razvija svoju finu motoriku), a onda kada ih čitamo zajedno reči ćemo naglašavati i svaku izgovorenu reč ćemo pratiti sa pokaznim gestom – To je PEEETAO.

Kasnije možemo da postavaljamo pitanja i da pitamo – Šta je to? Ko je to? Kako kaže?, a onda i Čemu služi? Kojoj grupi pripada?,…

A uz knjižice za najmlađe Izdavačke kuće PIKOM nam upravo to donose, ovde je 12 knjiga koje predstavljaju različite grupe reči – životinje, voće, povrće, nameštaj,…, a poslednja 12. knjiga je korak po korak crtanje Čiča Gliše.

 

 

 

Knjige za uzrast 2+ godina

 

Nakon čitanja knjiga sa slikama, na red dolaze slikovnice, odnosno knjige sa kraćim tekstom na svakoj strani. Ovde vam predstavljam knjige uklapalice (i da stvarno se uklapaju jedna u drugu i prave slagalicu u nizu). Svaka od knjiga ima životinju za glavnog lika, mogu se pronaći i domaće i divlje životinje. Tekst u knjigama je napisan u rimi, a pored zanimljivog teksta, slike koje se nalaze u knjigama dete uče različite emocije, dok zajedno čitate pravite izraze na licu kao i životinja u knjizi i podstaknite dete da uradi i ono isto kao i vi.

 

Svaku od ovih knjiga možete pronaći na sajtu Izdavačke kuće PIKOM.

logo2014


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom PIKOM, što ni na koji način nije uticalo na moje mišljenje o proizvodu.

2 thoughts on “Zašto je važno da čitamo deci?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.