Kreativni centar nam je doveo Grozona, a sa njim i Džuliju Donaldson koja je jedna od najuspešnijih britanskih dečijih spisateljica, a upravo ona je autor ove divne knjige naziva “Šta je saznala bubamara mala”.

Sa svakim od tekstova iz grupe Čitajmo zajedno pokušavam da prenesem svoje utiske o knjizi o kojoj pišem i svoje oduševljenje istom, pa će tako biti i sa ovom, pa hajde da otkrijemo šta je saznala ta mala bubamara.

Bubamara je zajedno sa svojim prijateljima životinjama živela na selu, na farmi. Tu su živele različite domaće životinje i sve su se slagale i međusobno razgovarale. Leteći okolo mala bubamara je čula neke sumnjive tipove kako žele da ukradu nešto sa imanja i brzo odletela da ispriča svojim prijateljima. Bubamara je smislila plan kako da nadmudre lopove. I upravo su to i učinili.

Ali Čitajmo zajedno postovi nisu tu da bi pročitali prepričanu knjigu, zato i neću otkriti više, već da biste saznali ili potvrdili ono što već znate o tome kako i na koji način knjiga može stimulisati dečiji razvoj, a ovaj put kako to čini ova priča o bubamari maloj.

Uz ovu knjigu će pre svega mlađe dete savladati glasanje životinja (onomatopeju), a starije dete koje već zna slova će moći da spaja parove životinja i njen glas (ovca i beee). Čitajući razvijaće govor i bogatiti rečnik, indirektno će učiti opisivanje imenica odnosno učiće o pridevima (ovca gustog runa koje se odmah na slici može videti). Ukoliko stavimo prstić na crtice koje predstavljaju bubamarin let eto vežbi grafomotorike i koordinacije oko-ruka, ali i orijentacije na papiru i prostoru (idemo sada gore, pa dole, pa levo, pa desno). Na ilustracijama se vidi jasna razlika između dana i noći, što je takođe važno da dete uoči.

Na trenutak ćemo staviti na stranu deo o stimulaciji veština i razmisliti šta jedna ovakva priča može da nas nauči:

  • Nije važno koliko si veliki ili mali.
  • Nije važno da svi budu isti da bi bili prijatelji.
  • Timski rad je važan i pomaže u nevolji.
  • Ne isplati se biti bezobrazan.

Ukoliko ste čitali ovu knjigu koju ste vi pouku iz nje izvukli? Napišite u komentarima ispod 🙂

I nemojte misliti da su se avanture ove bubamare završile, knjiga ima i nastavak – Šta je NOVO saznala bubamara mala.

Nove, sumnjive aktivnosti se dešavaju u na farmi gde bubamara živi sa prijateljima, ali uspevaju da se izbore i sa ovom avanturom, a kako probajte da saznate u stranicama iz knjige koje se nalaze ispod, čisto da vam zagolicaju maštu.

 

Ove knjige su možda jedne od najlepših dečijih knjiga koja pre svega govore o prijateljstvu i o tome da fizičke karakteristike nisu važne.

Prijateljstvo se ne bira, ono biva ko zna zbog čega, kao ljubav. – Meša Selimović

 

 

Kao što je na početku napisano izdavač knjige je Kreativni centar i možete je pronaći na njihovom web sajtu, u klub knjižari Kreativni centar, kao i u knjižarama širom Srbije.419086_10150604043490945_935058664_n

 

 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom Kreativni centar što ni na koji način nije uticalo na forminje mog mišljenja o knjizi.

4 thoughts on “Čitajmo zajedno – Šta je saznala bubamara mala, Džulija Donaldson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.