Kognitivni odnosno mentalni razvoj deteta je pod uticajem genetskih faktora, ali i srediskih faktora koji podarazumevaju stimulativnu sredinu.
Ono što je takođe važno znati jeste da je kognitvni razvoj povezan sa motoričkim razvojem i da zavise jedan od drugog, a to bi značilo da bi detetu trebalo pružiti priliku da stalno istražuje i da se razvija.

U tekstu koji sledi možete pročitati i pogledati kako kroz igru razmrdati vijuge 🙂

  • KVIZ ČIK POGODI

DSC_7082

Kviz namenjen za uzrast od 3,5 godine koji se sastoji od 48 pitanja gde je cilj pogoditi šta nedostaje.
Tačan odgovor se otkriva sa magičnim prozorom, koji nam pokazuje nasmejano odnosno tužno lice.

 

Šta se razvija uz pomoć ovog kviza?

Razvija se upravo kognitivni deo razvoja deteta, dete uz pomoć pitanja uči grupe predmeta, razvija vizuelnu percepciju posmatrajući koji deo nedostaje na slici, razvija logiku uz pomoć pitanja koje su sličnosti, a koje razlike, ali otkriva uzrok i posledicu (mačka čeka ispred rupe na zidu, zašto mačka čeka, da bi uhvatila miša). U 48 pitanja imaju pitanja uz pomoć kojih se uče početni matematički pojmovi – oblici, veličine, boje.
Preporuka je da ukoliko ovu igru igrate sa mlađim detetom (od 3 godine) da sva pitanja odgovorite zajedno, kako bi dete moglo da po modelu razume šta se od njega traži.

 

  • ALFA 7 – SILUETE HRANE

DSC_7077

Još jedna igra za mlađu decu jeste slagalica Alfa 7, gde je cilj igre složiti parove tj. niz od 3 tačna dela.
Slagalica se sastoji od 30 delova, tj. 10 različitih slika povrća, voća i hrane. Sastoji se od 3 dela, gde je središnji deo slika kojoj treba naći odgovarajuću senku i odgovarajuću konturu.

 

Šta se razvija uz pomoć ovo igre?

Igra nam pre svega donosi upravo pokretanje vijuga – razvoj mišljenja, iako na prvi pogled deluje kao jednostavna ona zahteva da dete razmišlja logički, da ima razvijenu vizuelnu percepciju (sposobnost prepoznavanja) i da motorički može da odgovori na zadatak, a kako sve ovo najbolje uvežbati nego kroz istraživanje kako i šta ide zajedno (iskustveno učenje).

DSC_7079.JPG

 

  • KVIZ PRONAĐI ULJEZA 

DSC_7143
Pronađi uljeza je kviz za malo stariju decu uzrasta od 4 do 7 godina i kao i prethodni sastoji se od 48 pitanja.
Razlika u odnosu na prethodni kviz je da ovaj kviz sadrži i listu pitanja tj. izjava pomoću kojih dete može da zaključi koji je to uljez na slici. Tačan odgovor se provera pomoću magičnog prozora koji prikazuje nasmejano lice.

Šta se učimo uz pomoć ovog kviza?

Dete uči da misli logički i da zaključuje prema određenim kriterijumima, uči suprotnosti (npr. Uljez je nešto što nije hladno.), razlike, grupe životinja, namirnica, materijala, prevoznih sredstava. Karticama je obuhvaćen ceo program koji bi dete od 6 godina trebalo da savlada u pripremnom predškolskom. Odgovarajući na pitanja dete razvija govor i usmeno izražavanje.

 

  • ZAVRTI, POVEŽI I UPAMTI

DSC_7252

Sjajna igra za petogodišnjake koja itekako mrda vijuge. Sastoji se od table sa strelicom koju možemo da zavrtimo i 44 kartice, 22 kartice sa motivima sa table i 22 kartice sa bojama koje bi trebalo povezati sa odgovarajućim motivom.
Samu igru možete igrati i kao klasičnu igru memorije gde je cilj spojiti boje i motiv.

Koje segmente razvoja stimulišemo?

Za razliku od prethodnih igara razvojni cilj ove igre je prvenstveno razvoj pamćenja i pažnje, jer bi dete trebalo da zavrti strelicu pogleda i upamti sliku gde je strelica pokazala, a zatim da pronđe identičnu sliku u gomili i boje koje odgovaraju slici. Sami motivi su različite “težine”, pa imamo jednostavne koji podrazumevaju dve boje, ali i složene koji su predstavljeni sa četiri boje. Pored pamćenja, razvija se mišljenje, vizuelna percepcija, govor.

 

  • BETA 6 – ZAVRZLAMA

DSC_7177

Poslednji predlog je stvarno prava zavrzlama za decu uzrasta 5+ godina koja će stvarno da učini da se vijuge pokrenu.
Ovo je slagalica ravnih ivica, ali je to ne čini jednostavnom. U kutiji se nalazi 6 slika gde svaka sadrži 9 delova i svaka slika je na poleđini obeležena drugom bojom tako da ne može da bude zabune koji je čiji deo.

 

U čemu nam pomaže ova zavrzlama?

Zavrzlama nas stvarno tera da mislimo koji deo gde ide, jer su slike tako postavljene da na prvi pogled svaki deo može svakom da bude par. Po mom mišljenju u kutiji se nalaze 3 lakše i 3 teže slagalice. Za svu decu koja su ljubitelji zagonetki i slagalica ovo je pravi izbor.

 

Sve ove igre koje razmrdavaju vijuge možete pronaći u IZDAVAČKOJ KUĆI PIKOM kao i na njihovom sajtu www.pikom.co.rs

logo2014


A u saradnji sa PIKOM-om poklanjam i jednu slagalicu koja stimuliše razvoj mišljenja, logike i kognicije uopšte, a to je SLAŽEM LOGIČNO – 3 DELA.

DARIVANJE JE ZAVRŠENO 🙂

DSC_6850

Kako bi učestvovali u darivanju potrebno je:

  1. Da lajkujete Facebook stranicu Pitajte Defektologa,
  2. Da ostavite jedan komentar u kome ćete mi reći koja od ovih 5 igara Vam se najviše dopada,
  3. Da imate adresu u Rep.Srbiji,
  4. (opciono) Da zapratite Instagram nalog @pitajtedefektologa .

 

Igramo se do četvrtka 22.03.2018.godine do 21h kada ću pomoću sajta random.org izvuči dobitnika.

Srećno 🙂

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom PIKOM, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja i proizvodima.

One thought on “5 igara koje razmrdavaju vijuge

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.