Govor je sredstvo komunikacije među ljudima.

 

Na razvoj govora utiče niz različitih faktora – organski, psihički, ali i socijalni faktori. Pod socijalnim faktorima izdvajaju se: socijalni govorni uzor koji je blizak detetu i stimuliše imitaciju, govorna kulturna sredina, ukupna aktivnost deteta i njegovo doživljavanje.

Razvoj govora protiče u fazama, u lingivističkoj fazi razvoja govora kod dece javlja se prva reč, a kako bi se stimulisao dalji razvoj potrebno je da dete bude izloženo “živom” reči, odnosno da mu se opisuje, peva, čita,… Zbog toga se danas zajedno družimo sa knjigom Kreativnog centra pod nazivom “Gde zeka pije vodu”, autora Simeona Marinkovića.

 

Gde zeka pije vodu je knjiga puna pesmica za najmlađe, tako da je idealan poklon ukoliko imate u okruženju neku malu drugaricu ili drugara koji slave rođendan uskoro.

Na 96 strana napisane su različite pesme, gde svaka ima svoju namenu, ima pesmica koje su uspavanke, one koje prati pokret, pesme koje su tu da bi pomogle detetu da isčisti (artikuliše) određeni glas, da ih podstakne da hodaju,…

DSC_7217

DSC_7219

Svaka “vrsta” pesama je odvojena i na prvoj strani je opisano koji je njihov cilj, pa tako za pesme Prohodalice piše:
“Ove pesme govore odrasli koji su udaljeni od deteta nekoliko koraka i raširenih ruku ga podstiču da napravi prve korake i dođe do njih.”

Dok kod pesama koje prati pokret u dnu strane stoji opis kako ide igra koja ide uz tu pesmu.

DSC_7224.JPG

Svaka pesma u ovoj zbirci ima cilj da stimuliše razvoj govora kod deteta i pogodna je od najmlađeg uzrasta kada dete tek počinje da govori i da hoda. Deca na mlađem uzrastu najlakše uče uz pokret i rimu, a Gde teka pije vodu nam donosi baš takvu vrstu stimulacije ranog razvoja.

Za starije drugare u ovoj knjizi ima kratkih pesmica koje im mogu pomoći da savladaju izgovor određenih glasova, ali i da nauče šta su suprotnosti i da razviju mnoge druge aspekte kognitivnog razvoja koje će im kasnije pomoći kod pripreme za školu.

Za kraj izdvajam deo pesme o suprotnostima:

Nije – nego

Nije crno, nego belo, 
nije tužno, nego veselo.

Nije teško, nego lako,
nije slabo, nego jako.

I dodajem – UZ IGRU I PESMU MOŽE NAUČITI SVAKO 🙂

 

A ukoliko vam se ova knjiga dopala, možete je pronaći na sajtu Kreativnog centra, kao i u njihovoj Klub knjižari u Beogradu u TC Eurocentar.

kreativni-centar-150x150

 

 


Post je napisan u saradnji sa izdavačem Kreativni centar, što ni na koji način nije uticalo na forminje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.