U jednom od prethodnih tekstova mogli da ste da pročitate zašto su slagalice dobre za dečiji razvoj i da vidite u kojim sve to segmentima razvoja slagalice umetaljke mogu pomoći.

Ovaj tekst je posvećen Alfa i Beta slagalicama, koje proivodi Pikom. Detaljno ću vam prikazati slagalice Alfa 2, 3, 4 i slagalicu Beta 4 i svaku od njih opisati na koji način mogu stimulisati razvoj Vašeg deteta.

DSC_6786_06365205.jpg

Zajedničko za sve ove slagalice jeste da se nalaze u čvrstoj, kartonskoj kutiji na kojoj je napisano za koji je uzrast igra namenjena i šta sve sadrži. Svaka od ovih slagalica sadrži 4 table sa različitim igrama.

ALFA 2

Alfa 2 je slagalica sa nazivom – Složi sliku, namenjena za uzrast 3+ godina, ali po mom mišljenju može se korsiti i za uzrast od 2,5 godine gde će odrasla osoba zajedno sa detetom slagati slike.

DSC_6789

U kutiji se nalaze table sa 4 slike – lopta, leptir, bubamara i pečurka, slike su jasnih boja i sjajne su za početno učenje boja i pojmova, uz svaku od slika se može vezati kratka pesmica koja će pomoći detetu da savlada pojam ukoliko ima npr. problem sa govorom (razvojna disfazija, artikulacija glasova, pervazivni poremećaj,…), ali i da proširi rečnik na starijem uzrastu.

Svaka od slika se može složiti kao slagalica od 2, 3 ili 4 dela. Što znači da sama slagalica poštuje princip razvoja da se krene od prostog ka složenom, odnosno jednostavnom ka složenom i na taj način stimuliše razvoj mišljenja, razumevanja (nalog: sastavi loptu) i kognitivni razvoj.

DSC_6792

 

ALFA 3

Alfa 3 ili Pronađi boju je slagalica uz pomoć koje se mogu učiti boje, ali proveriti da li je dete savladalo njihovo prepoznavanje. Pogodna za uzrast od 3+ godina, a može se igrati kao takmičarska igra.

DSC_6795.JPG

U kutiji se mogu pronaći 4 table (kuvar, zvona, Sneško Belić, drvo) koje imaju 6 polja koja bi trebalo pokriti određenom bojom. U pakovanju se dobija i 24 žetona (6 boja po 4 žetona) i kockica sa 6 raznobojih stranica (bela, crvena, žuta, plava, zelena, ljubičasta).

Slagalica je sjajna za mlađi uzrast za početno učenje boja – primarne boje (žuta, plava, crvena), ali i za prošireno učenje boja, tj. učenje sekundarnih boja – zelena, ljubičasta. Jedino što bih dodala ovim tablama jeste polje sa narandžastom bojom.
A za stariji uzast ova slagalica pomaže razvoj vizuelne diskriminacije tj. prepoznavanje boja, razvoja mišljenja – prepoznavanje parova, ali i razvoj pažnje i razumevanja jer bi dete trebalo da prepozna boju dobijenu na kockici, pronađe je u gomili i stavi na određeno polje što je već složen nalog.

DSC_6798.JPG

 

ALFA 4

Alfa 4 ili Pronađi oblik i boju je slagalica koja je idealna za učenje početnih matematičkih pojmova. U početne matematičke pojmove spada i učenje boje i učenje oblika. Kao i što je bio slučaj kod Alfa 3 i ova slagalica se može korisiti za uzrast od 3+ godine, a za stariji uzrast i kao takmičarska igra.

DSC_6801.JPG

U kutiji ćete pronaći 4 čvrste, kartonske table sa različitim motivima (riba, brod, papagaj, kamion) koje su jasnih boja i ivica, što je jako važno pogotovo u radu sa decom koja imaju problema sa pažnjom i koncentracijom – jače boje i jasne slike imaju tendenciju da im duže zadrže pažnju na zadatku. Svaka od tabli ima isečene oblike (krug, kvadrat, trougao, pravougaonik, polukrug, oval) različitih boja i dobijaju se dve kockice, gde jedna pokazuje oblik, a druga boju.

Igra sa ovom slagalicom ima dvostruku ulogu tj. ima za cilj učenje boja i učenje oblika. Na mlađem uzrastu igru gledamo da svedemo na jednostavan nivo tako što će dete imati zadatak da popuni praznine tj. da stavi oblik u odgovarajući otvor. Kasnije uvodimo jednu kockicu da bi dobijeni oblik stavilo u otvor, a onda dodajemo drugu kockicu koja zadaje i određenu boju.

Što bi značilo da dete kroz igru sa alfa 4 slagalicom razvija: vizuelnu diskriminaciju i percepciju (boja i oblik), govor (imenovanje, razumevanje i pokazni gest), mišljenje, uči početne matematičke pojmove, ali i kroz igru sa manjim delovima razvija manipulativnu spretnost i finu motoriku.

DSC_6804.JPG

BETA 4

Beta 4 ili Brojarica je možda moja omiljena od ove 4 slagalice, konkretno zbog izbora motova koji se nalaze na tablama. Po nazivu već možete pretpostaviti da je glavni cilj ove slagalice učenje brojeva do 10.

DSC_6806.JPG

U kompletu se nalaze 4 table sa različitim motivima – banane, srca, prsti i kockice, koje po sredini imaju isečen prostor gde se ređa piramida brojeva od 1 do 10 odnosno od 10 do 1.

Zadatak poštujući princip jednostavnosti bi za uzrast od 4 godine bio da složi piramidu od 1 do 10 tako da su greške dozvoljene u smislu da se zabroji prilikom brojanja  i da se više služi vizuelnim određivanjem (njenom veličinom) gde bi taj deo slagalice mogao da stane, a manje koji broj označava u nizu koji je napisan sa strane (prilikom prebrojavanja sličica zajedno sa detetom prstom brojite tako da prst dodirne svaku sličicu uz pratnju broja – npr. “Jedna banana, dve banane, tri banane. Ovde ima tri banane.”).

Sledeći zadatak bi bio da složi slagalicu od 10 do 1 (odnosno unazad, što je prilikom testriranja za upis u školu jedno od pitanja koje se postavlja detetu). A treći najsloženiji zadatak bi bio da da prođa slagalicu tako da počne nasumično od nekog broja.

Odgovor zašto mi je ova slagalica možda omiljena od ove četiri jeste zbog motiva jedne table, a to je motiv sa prstima. Često srećemo slagalice i igračke koje imaju za cilj učenje brojeva, ali su one uglavnom sa motivima predmeta ili bića, a prsti su ustvari idealni za početno učenje brojeva, jer dete svoje ruke u prvoj godini života prve vidi i kreće da ih istražuje. Naši i detetovi prstići su pravo sredstvo za učenje brojeva jer su tu, a detetu su uvek dostupni, a na starijem uzrastu uz pomić njih će učiti da sabira i oduzima.

DSC_6809.JPG

 

 

Zaključak: Slagalice su sjajan način da se kroz igru uči i uz ove slagalice se stvarno može mnogo toga naučiti – imenovanje, pokazni gest, početni matematički pojmovi (boje, oblici, brojevi), brojanje, razvija se kognicija i inteligencija, mišljenje, ali ne smemo zanemariti i aspekt socijalne igre. Sve ove slagalice se mogu igrati u paru ili grupi što je jako važno za razvoj socijalizacije i zbog toga jedna velika preporuka za ove slagalice za sve, ne samo za roditelje, već i za različite stučnjake koje rade sa decom – logopede, defektologe, psihologe, vaspitače, učitelje,…

 

 

Više o Pikom slagalicama možete videti na:

http://www.pikom.co.rs 
560542.png

 

 

 


Post je urađen u saradnji sa Izdavačkom kućom PIKOM, što nije uticalo na moje formiranje mišljenja.

2 thoughts on “Slagalicama do znanja – učenje boja, oblika, brojeva

  1. Hvala💐

    2018-01-16 15:04 GMT+01:00 Pitajte Defektologa :

    > pitajtedefektologa posted: “U jednom od prethodnih tekstova mogli da ste > da pročitate zašto su slagalice dobre za dečiji razvoj i da vidite u kojim > sve to segmentima razvoja slagalice umetaljke mogu pomoći. Ovaj tekst je > posvećen Alfa i Beta slagalicama, koje proivodi PikomPikom. De” >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.