Svi znamo da priče u slikama i da su one koristan materijal za stimulaciju razvoja govora, ali da li ste nekad probali da čitate knjigu bez teksta?

Maleni Čupavko je posebna vrsta knjige, ona je napisana bez ijedne reči. Napisana u obliku stripa, bez teksta, pruža nam mogućnost da sami smislimo tekst koji prati ilustracije.

Čupavko upada u razne nevolje i doživljava različite avanture. Svaki dan započinje isto kao i mi, probudi se, umije, doručkuje, poljubi mamu i krene napolje. A kada izađe iz kuće uvek se desi neka nepredviđena situacija koja ga odvede u avanturu koju želi da zajedno ispričamo.

Svako ima svoju priču o avanturi Malenog Čupavka, a knjiga kao takva nam može biti odličan alat u stimulaciji razvoja govora, ali i mišljenja i emocija. Pričanjem ove priče dete je aktivni učesnik u njenom predstavljanju, čak iako dete nema razvijen govor ili je tek u fazi razvoja govora zajedničkim pričanjem priče stimulišemo govorno-jezički razvoj – bogatimo rečnik, formiramo rečenice, razvijamo razumevanje govora.

Za starije drugare je tu još jedan zadatak, priča se može ispričati, a onda i zapisati. Prva i poslednja strana knjige je uvek slična, pa na taj način možemo pričati i o rutinama koje imamo u toku dana, kao i šta se desilo, šta je bilo sledeće, a šta se desilo pre toga (orijentacija u vremenu).

Ja je u radu najčešće koristim sa decom uzrasta 5 do 9 godina, ali se može koristiti i sa mlađom i starijom decom, jer to je čar ove knjige, može biti ispričina na 100 načina i da opet kaže isto, a različito. Kako je svaka priča protkana različitim emocijama, može se desiti da se u nekim situacijama prepozna i dete, a da na taj način podstaknete priču o različitim trenucima koji mogu dovesti do ljutnje, straha, sreće, brige,…, ali i šta možemo da uradimo da neki problem rešimo.

Čupavko je priča koja osvaja srca, “ubacuje” nas u ulogu aktivnog slušaoca i stvaraoca i pruža nam priliku da zakoračimo u svet mašte.

SERIJAL MALENI ČUPAVKO
MOŽETE DA PRONAĐETE NA SAJTU IZDAVAČA JRJ MOJ IZDAVAČ.

Tekst je napisan u saradnji sa izdavačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.