Teške teme, često ih izbegavamo, ali time ne činimo da nestanu, već najčešće postanu još gore. Knjiga “Barka vremena” je priča o Holokaustu iz vizure osmogodišnjaka.

Rafael ima devet godina i ne seća se vremena kad nije bilo važno ko je kakvog porekla, već se računalo kakav je ko čovek. Svako je živeo gde je hteo, bez obzira na to kako se prezivao, koje mu je boje bila koža, kosa ili oči i u šta je verovao.

Rafael pamti početak bombardovanja, kojeg se nije bojao. Deka ga je vodio u podrum, ali je govorio da je to igra i smejao se, pa se i Rafael smejao. Deka je govorio da se džinovi igraju loptom i da zato zemlja tutnji.

Rafael misli da je oduvek zatvoren u Četvrti, da je oduvek bilo premalo hrane i previše ljudi.

Rafael želi da nađe vremeplov, da ga vrati u prošlo JEDNOM, kad su išli na izlete u šumu i na reku, kad su mama i tata bili tu i kad su se svi smejali. I da ga odnese u buduće JEDNOM, jer svi govore da će se rat jednom završiti, a i da vidi koje je pronalaske izumeo.

Rafael ne sme nikuda da ide sam. A vrlo često je sam. Najveći deo dana je sam, ili pravi skroman ručak za sebe i deku s komšinicom Anjelom. Ali onda kad je njoj dobar dan. Sam je, jer deka svira na ulici, zarađujući im za život. Šetajući jednom tako sam, iako mu nije bilo dozvoljeno, ušetao je na jedino mesto na svetu na koje sme da ide sam – u biblioteku.

Bibliotekarka mu je dala knjigu Vremeplov. Ta knjiga promeniće Rafaelov život.

Ova knjiga pripoveda o istinitim istorijskim događajima. O Rafaelu koji je zaista postojao, čiji je deda stvarno svirao violinu u getu i dao sve od sebe da ga spase u vreme kad biti Jevrej nije značilo ništa sem nesreće. Još neki likovi iz knjige su stvarni. Ova knjiga je autorov omaž njima za sve što su uradili da spasu decu.

Roman Barka vremena priča je o snazi ljubavi i prijateljstva, zahvaljujući kojem mladi junak uspeva da preživi, ali najviše od svega je knjiga o sećanju na prošlost, o tome  kako prošlost oblikuje našu sadašnjost i budućnost. Alegorijski lik Putnika kroz vreme, kojeg Rafael upoznaje, ili samo misli da ih upoznaje, uči dečaka i mlade čitaoce da okretanje glave od prošlosti osuđuje čoveka da i dalje čini iste greške. Znači: prihvatiti sve događaje vrlo je važno za nastavak života u miru sa sobom.

Ili, rečima Putnika kroz vreme: „Prošlost ne može biti izmenjena. Jedino je budućnost u našim rukama.”

Rekli su o knjizi…

Za mnogo godina deca i odrasli neće želeti da se sete da su se u svetu dešavale zastrašujuće stvari kao što su bile u naše vreme, jer bi bile tužne. Ali samo pamćenje i znanje o svemu ovome omogućiće im da grade bolju i srećniju budućnost.” Karolina Muća

Knjiga je objavljena uz podršku Evropske komisije.


Tužne priče se dešavaju, a na nama je da ih ne ignorišemo, jer ne smemo dozvoliti da nam deca rastu gluva na patnje nepoznatih ljud. Deca su naša budućnost, te zajedno sa Izdavačkom kućom Propolis books darujemo jednu knjigu “Braka vremena” nekome od vas. Za učešće u darivanju potrebno je da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na stranici Pitajte Defektologa.

Igramo se do srede 13.10.2021. godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

2 thoughts on “Knjiga na dar – Barka vremena, M. Ščigjelski

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.