Ljudsko telo je čudesna mašina. Jedan lekar namerio se da deci potanko objasni kako funkcioniše ljudsko telo. Ali, taj lekar je i stendap komičar. 

I rezultat je – Vesela anatomija

Za svu decu, sve roditelje, sve nastavnike, za svakog od nas koga su u nekom momentu mučila pitanja: da li blizanci imaju iste otiske prstiju? Zašto nam krče creva? Da li stara koža zaista otpada s nas? Koliko vremena u životu ćemo provesti na ve-ce šolji? Šta našem telu rade bolesti poput epilepsije ili dijabetesa? Šta je ono pufnasto u pupku? Zašto su kraste čvrste ako nastaju od krvi? Zašto nam trnu ruke i noge? Šta uzrokuje glavobolju od sladoleda? Koliko je čoveku potrebno sna? Da li genijalci imaju velike mozgove? Zašto neki ljudi imaju kovrdžavu kosu, a neki ravnu? Hoću li se prehladiti ako izađem napolje mokre kose? Šta je to slepilo za boje?

Svakog od nas fasciniraće brojne neverovatne činjenice poput ovih: srce nije ni ružičasto ni srcolikog oblika, biće da je to izmislio onaj ko pravi čestitke za Dan zaljubljenih. Pluća svakog dana izduvaju količinu vazduha kojom bi moglo da se naduva hiljadu rođendanskih balona. A odrastanje ne podrazumeva samo nošenje odela i kravate, ispijanje kafe i urlanje na one kojima si šef (ako si loš šef, pa urlaš), već je to metamorfoza u paketu s kojom ide obilje emocija s kojima tinejdžer mora da se nosi. Najpre da nauči da prepozna sve te emocije, da razume razloge zbog kojih se javljaju, a onda i da ih prihvati. E, da, pravilo pet sekundi ne važi. Nikad nije ni važilo.

Vesela anatomija je kompletan vodič kroz ljudsko telo. Edukativno, informativno, jasno napisano štivo, s opisima i karikaturama, s dijagramima i škakljivim temama. Možete je čitati kao roman, od korica do korica, a možete je uzimati onda kada poželite da znate više o određenoj temi.

Posebno blago predstavljaju završni odeljci na kraju svakog poglavlja: istina ili ćorak? Nešto kao verovali ili ne, samo o anatomiji.

Možda je najbolje da za kraj citiramo jednu Lili: Mislim da bi primerak ove knjige trebalo da postoji u svakoj školskoj biblioteci.

Rekli su o knjizi:

Kupite ovu knjigu svojoj deci. Kupite je sebi. Kupite je baki. Aleks Dikson

Knjiga vam govori dobre i loše stvari o vašem telu. Kako ga možete povrediti ili mu pomoći. Možete je pročitati od početka do kraja, ali možete jednostavno uroniti i izronitti ako postoji nešto što želite da saznate. Rekla bih da bi se svima svidela ova knjiga i mislim da bi primerak trebalo da postoji u svakoj školskoj biblioteci. Lili O’Dvajer

O piscu: Adam Kej (1980, Brajton) je engleski pisac, scenarista, glumac i, pre svega, bivši lekar. Njegov otac je bio lekar, pa se očekivalo da on nastavi tradiciju. I jeste. Nakon nekoliko godina shvatio je da ipak želi da bude pisac. Njegova prva knjiga za odrasle postala je hit, prevedena je na 37 jezika, pretvorena je i u pozorišnu predstavu. Vesela anatomija je njegova prva knjiga za decu. Adam je i glumac, stend-ap komičar. Njegove predstave rasprodate su čitavu sezonu unapred. 


Želiš da saznaš više o ljudskom telu, dete vam je fazi ispitivanja i istraživanja svoga tela, pozivam te da učestvuješ u darivanju gde zajedno sa Izdavačkom kućom Propolis books darujemo jednu knjigu “Vesela anatomija” nekome od vas. Za učešće u darivanju potrebno je da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na Facebook stranici Pitajte Defektologa.

Igramo se do četvrtka 23.09.2021. godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.