Slagalice deci pružaju priliku da manipulišu svetom oko njih, a mnoga psihološka istraživanja su utvrdila da na razvoj mozga upravo utiče kako i na koji način dete otkriva svet oko sebe. Slagalice su igra koja je dostupna i primerena svima, i deci na ranom uzrastu, ali i nama odraslim osobama.

Ovo je sjajna edukativna igračka i uz nju se se može stimulisati kooperativna igra i socijalna interakcija. Dete u paru sa drugim detetom ili odraslom osobom, koja će igru pratiti ili voditi u zavisnosti od uzrasta deteta, razvija socijalnu igru i komunikaciju kako bi zajedničkim snagama rešili gde bi koji deo trebalo da se stavi. I što je možda i najvažnije po završetku zajedno će podeliti radost i zadovoljstvo zbog uspešno rešenog “problema”. Isto važi i za odrasle osobe kada slažu slagalicu, nakon što se slika sklopi u celinu to pruža zadovoljstvo.

Ali slagalice nemaju samo ulogu u razvoju socijalnih veština i jačanju samopouzdanja, one igraju ulogu i u razvoju fine motorike (manipulišući sa malim delom ove slagalice razvijaju se mišići šake i prstiju), kao i ulogu u razvoju govora – komunikacije. U toku igre možemo sa detetom razgovarati o slici koju sklapa, postavljati pitanja, ali i odgovarati na njih. Danas u prodaji možemo pronaći slagalice knjige, koje pored slike koja se slaže nudi i priču koja prati sliku.

Jedna takva slagalica jeste Slike sa farme, izdavača Pčelica, koja je osmišljena u formi slikovnice sa slagalicom. Sadrži pet slagalica, sa delovima većeč formata, pa je namenjena već za uzrast od 3+ godina. Deca mlađeg uzrasta nisu uvek strpljiva i potrebna im je dinamika kako bi zadržala pažnju na aktivnosti, slikovnice sa slagalicom nude upravo tu interakciju koja je detetu potrebna.

Slike sa farme je zabavna priča o psu Maksu koji je stigao u svoj nobi dom farmu i tu se upoznaje sa životinjama koje žive na njoj. Budi dečiju radoznalost da zajedno sa njim istraže farmu i da otkriju šta se to krije iza kućice, ko se to čuje u dvorištu, a istovremeno nudi priliku za razvoj igre imitacije.

Zajednička igra uz knjigu koja podstiče interakciju je prava prilika za istraživanje sveta koji nas okružuje.

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

SLIKE SA FARME
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.