Vaše dete ima jak karakter koji ga čini tvrdoglavim i samovoljnim baš onda kada vi želite da Vas posluša? Dete se lako iznervira za sitnicu i želi da bude po njegovom, po svaku cenu? Vikanje iz sveg glasa bez suza, bacanje na pod i inat su samo neki od izazova sa kojima se roditelji svakodnevno susreću.
____________________________________
Ako dete ume da izrazi svoje mišljenje, želje i namere, to je dobra stvar. Vi znate da je vaše dete vredno i pametno, ali nekad nekad prosto ne možete da nađete zajednički jezik i utvrdite univerzalna pravila.

Nekoliko praktičnih saveta koje će vam pomoći da predupredite probleme i lakše izađete na kraj sa “dečijim bubicama”, piše gost autor, moja kolegnica Milica, po zanimanju defektolog:

1. GOVORITE SMIRENIM TONOM
Pre svega, kontrolišite bes i budite smireni kada osetite da dete počinje da izražava svoje želje i potrebe na nekontrolisan način. Ako vi budete vikali, dete će shvatiti da je to poželjan način komunikacije. Dete testira granice, ali takođe uči po modelu. Imajte na umu da će, kada oseti da na vas utiče njegovo ponašanje, nastaviti sa istim jer to znači da može da dobije ono što želi. Dete želi da bude sigurno da granice koje su pred njega postavljene takođe poštuju i drugi. Ponekad je najbolje ignorisati , jer će dete onda shvatiti da takvo ponašanje nije adekvatno i da ne postiže željeni rezultat. 🙂

2. OMOGUĆITE DETETU POZITIVNE IZBORE
Trudite se da kreirate okruženje pozitivnih izbora. Ako želite da dete pokupi igračke a ono odbija, dajte mu mogućnost izbora koji vodi ka onome što želite da bude urađeno. Uz to, važno je da dete uvek pohvalite kada uradi nešto korisno, i da ga time podstaknete da razvija unutrašnju motivaciju.
Možete reći detetu: “Možeš prvo da pokupiš plišane igračke i lutke?“ ili „Vreme je za sređivanje sobe! Da li želiš da prvo pokupimo sve crvene stvari/ igračke? “
Šta god da dete odluči, ono će pokupiti igračke na kraju, ali mu pružanjem izbora dajete ono što ono želi – osećaj moći. Jako je važno ostati dosledan, i ne popustiti tako što ćete na kraju dana skupljati stvari umesto deteta. Dajte mu određeno vreme za zadatak, koji možete pretvoriti u igru i takmičenje.
Ne zaboravite da pohvalite dete ako izvrši zadatak u predviđenom roku. 🙂

3. JASNO IZRAZITE VAŠA OČEKIVANJA I PRAVILA U MIRU, KADA SEDI I GLEDA VAS U OČI
Zajednički dogovarajte pravila sa vašim detetom.
Kada god primetite da se javlja neželjeno ponašanje, pokušajte da zajednički nađete rešenje. Idealno je da imate dogovor na koji možete da se pozovete.
Počnite tako što ćete sa detetom napraviti kalendar aktivnosti. Dozvolite detetu da oboji, zalepi stikere, slike i dekoriše tabelu. Takođe, omogućite mu da stavi tabelu na mesto koje želi. Ono tako uči, učestvuje u donošenju odluka i planiranju svog dana. Kalendar aktivnosti može biti koncipiran u vidu obaveza u toku sedmice , vikenda i svakodnevnih aktivnosti koje opisuju jutarnje obaveze, obaveze pre škole /vrtića , posle ručka, pre spavanja , koliko i kada može da gleda TV, igra igrice itd.
Dogovorite način vrednovanja za poštovanje plana.
Na kraju svakog dana možete sumirati izvršene zadatke pomoću stikera u obliku zvezdice. Dete će imati povratnu informaciju o tome koliko je uspešno izvršilo isplanirane aktivnosti. Na kraju nedelje, saberite zvezdice, i nagradite dete za doslednost ako je ispoštovalo plan.

Već posle par nedelja ćete videti poboljšanje u ponašanjima vezanim za planirane situacije. 🙂

4. UMETNOST SKRETANJA PAŽNJE
Čim vidite da dete kreće da ispoljava samovolju i tvrdoglavo, skrenite mu pažnju na nešto sasvim drugo – ponudite mu neki zadatak ili ga zainteresujte za nešto što će mu potpuno skrenuti misli i uposliti mu rukice. Dete će se osećati korisno da Vam pomaže u obavezama oko ručka, spremanja veša ili brisanja.
Ova tehnika će vam pomoći da predupredite neka nepoželjna ponašanja i kod deteta, a zatim i kod sebe.

5. KREIRAJTE JASNU STRUKTURU I DNEVNE RUTINE
Videćete da će vaše samovoljno dete bolje funkcionisati ako unapred najavite dešavanja tj. kada njegov dan ima strukturu. Ako dete zna tačno koje su aktivnosti su planirane za taj dan i samo može lako može da predvidi šta će se sledeće desiti. Deca cvetaju u struktuiranom okruženju koje njihovim životima daje predvidivost. 🙂

6. BIRAJTE SVOJE BITKE I OBRATITE PAŽNJU NA BEZBEDNOST DETETA.
Sa samovoljnim detetom, morate birati oko čega ćete voditi bitke. Ali, prvo i najvažnije što treba da imate na umu je da je bezbednost na prvom mestu i tu nema izuzetka. Ukoliko se dete bori za nešto što nije bezbedno, tu nema pregovora. O drugim stvarima možete raspravljati tek nakon što je ste eliminisali mogućnost da se povredi.
Takođe, preporuka je da izbegavate naloge koji počinju sa “Ne” i “Nemoj”.
Umesto toga, koristite rečenice sa “Hajde da…” I “Možemo da… “.
Primera radi, ukoliko je dete uporno insistira da želi sladoled pre ručka, umesto “Ne može! “, probajte sa “Šta misliš da se posle ručka provozamo biciklom po igralištu i zajedno odemo po sladoled?”
Ponudite detetu alternativu u vidu aktivnosti u kojoj inače uživa. Tako dete neće razumeti da mu je nešto zabranjeno, a roditelj će mu postati bliži time što pokazuje da razume njegove želje, uvažava ih i trudi se da zajedno sa detetom nađe kompromis. 🙂

7. POBRINITE SE DA OSNOVNE POTREBE DETETA BUDU ZADOVOLJENE
Kada primetite da dete počinje da ispoljava samovolju, neposlušnost i bes, postavite sebi tri pitanja:
“Da li je umorno?” ; Da li je gladno?, i “Da li dobija dovoljno pažnje?”
U najvećem broju situacija, problemi mogu da se izbegnu ako se postarate da su te tri potrebe ispunjene. Setite se izliva besa u parku ili restoranu i kada niste mogli da razumete zašto se dete tako ponaša i shvatićete da je sigurno bilo van svog uobičajenog rasporeda, nije odremalo ili nije imalo normalan doručak itd. Dakle, prvo mislite na osnovne potrebe.

8. PREDUPREDITE NEPOŽELJNA PONAŠANJE KADA GOD STE U MOGUĆNOSTI
Na primer, ako vaše dete ne može da se ujutru nikako spremi na vreme za vrtić /školu, jer bira stvari i stalno menja želje, dogovorite se da svakog vikenda pripremite stvari za tu nedelju, označite je po danima.
Dete će uveče pripremiti odeću za sledeći dan. Ako počne sa tvrdoglavošću i raspravom tokom nedelje, samo ga podsetite da je ono samo odabralo odeću za taj dan i da treba da se drži plana. 🙂

Veoma je važno da se roditelji sete da su ne tako davno i oni bili deca, i da su i njihove mame i tate oko njih imale pune ruke posla. Volite ih i kad pogreše, ljubite ih i grlite često. Deci su te potvrde važnije od svih pokuda! 🥰

Ako rešite sve probleme svoje dece, ona neće imati drugih problema sem vas.” Duško Radović

Milica je rođena 1991. u Priboju gde je i odrasla. Srednju Medicinsku školu je završila u Užicu 2010., gde je u volonterski bila angažovana u radu sa decom bez roditeljskog staranja koja su boravila unutar internata, kada se odlučuje da upiše Fakultet za Specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, 2016-te, smer Inkluzivno obrazovanje. Iskustvo u radu je stekla kroz volonterski rad, ali i radeći u nekoliko vaspitno – obrazovnih ustanova na teritoriji Novog Sada , kao i u Domu za decu i omladinu Veternik. Trenutno je angažovana kao defektolog u Centru “Dečiji osmeh” u Novom Sadu. U radu joj je najvažnije da su deca zadovoljna i nasmejana, i da se raduju ponovnom susretu jer “Od osmeha deca rastu.”
Možete je kontaktirati na:
milicamicka31330@gmail.com
+381642860207

One thought on “Kako se izboriti sa tvrdoglavim detetom?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.