Da li je matematika bauk ili samo ponekad izaziva poneki jauk?

Meni lično matematika je oduvek bila jedan od omiljenih predmeta, čak i kada je izazvala poneki jauk, kada malo bolje razmislim često sam imala neki svoj način kako sam došla do rešenja. A za moju ljubav prema brojevima, računanju su definitivno zaslužne igre sa kartama i dominama koje sam odmalena igrala sa svojom porodicom, čak i pre nego što sam krenula u školu i zvanično naučila šta su računske operacije.

I dan danas volim da igram karte, a uvek se vraćam igri iz detinjstva – tabliću. Verujem da znate tu igru – svaki igrač dobija određen broj karta, postavljaju se četiri karte na talon, karte se zabiraju i “nose” sa talona, a pobednik je onaj koji ima više štihova.

Ali zahvaljući jednom inovativnom učitelju sada imamo igru koju bih ja opisala kao apgrejdovani (izvinjavam se na ovom engleskom izrazu) tablić – Kreativna matematika.

Autor “Kreativne matematike” je Momčilo Stepanović, po zanimanju diplomirani učitelj. U svakodnevnom radu sa decom, pronalazi zanimljive načine učenja, tako da su matematičke karte produkt dugogodišnjeg rada i usavršavanja.

PSX_20191015_071756

Opis igre je jednostavan – Špil ima 84 karte. Specifičnost ovih karata je i u tome što znakovi na njima nisu klasični: herc, karo, tref, pik; već osnovni geometrijski oblici: krug, kvadrat, pravougaonik i trougao.

U igri učestvuje 2-6 igrača, s tim što je preporuka da ih u početku bude 4. Podeli se po 5 karata, jedna po jedna, svakom igraču, počev od desnog igrača, koji i započinje igru. Na talon se izbacuje onoliko karata koliko ima igrača, a najviše 4. Igrač koji deli, daje karte igraču sa njegove leve strane na presecanje. Presečena karta predstavlja „ključ igre“ na osnovu koje se na kraju igre određuje pobednik. Ta karta može da se izdvoji bez gledanja ili da se pogleda i da se na osnovu nje pravi strategija igre.

Ovako napisano, možda ipak ne deluje jednostavno, ali stvarno jeste. U toj meri jednostavno da sa ovim kartama mogu da se igraju deca od 5+ godina. A jednom kad uđete u igru, videće kolika je zabava za sve i decu i odrasle.

PSX_20191015_112211

Ali kako ova igra može pomoći u razumevanju matematike?

Sam izled karata već doprinosi učenju početnih matematičkih pojmova – oblika i brojeva. Uz pomoć ovih karata sa mlađom decom možemo učiti niz brojeva ili oblika. Serijaciju i klasifikaciju karta prema boji, broju koji na napisan ili obliku (ili kombinaciji više osobina –  npr. izdvoj sve karte koje imaju broj 1 i crvene su boje).

Za rad sa decom je bitan princip očiglednosti koji su ove karte u potpunosti ispunile. Sa mlađim osnovcima možemo učiti jedinice i desetice (jedinice su obeležene sa manjim, a desetice sa većim geometrijskim oblikom), a nakon toga i sabiranje i oduzimanje. Pa kasnije i množenje i deljenje. Igra dozvoljava i kombinovanje računskih operacija, a na taj način vežbamo i složenije računanje –  a sve to kroz igru.

IMG_20191015_071840.jpg

Pozitivan takmičarski duh i igra mogu pomoći deci koja nemaju dovoljno samopuzdanja kada je u pitanju matematika da se opuste, a samim tim i da “bolje” misle.

A ukoliko vas nisam ubedila je ovo igra koju će voleti cela porodica, a pritom da je igra koja pomaže u sticanju znanja kroz igru, imamo i darivanje, gde će neko od vas moći da uči matematiku kroz igru.

Ukoliko želite da učestvujete u igri potrebno je:

  1. Pratite Facebook stranicu Pitajte defektologa i Kreativna matematika,
  2. Ostavite jedan komentar na objavu na FB stranici Pitajte defekologa.

Igramo se do ponedeljka 21.10.2019. godine do 20h. Darivanje je otvoreno za sve koji imaju adresu u Rep.Srbiji za slanje paketa.

Srećno!

signature

 

MftchrxQ.png

IGRU KREATIVNA MATEMATIKA možete poručiti preko web sajta

www.kreativnamatematika.com

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačem što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.