Ukoliko ste ikad probali da izvedete neku likovnu aktivnost sa decom mlađeg uzrasta, do 3 godine, znate da ne ide uvek onako kako ste zamislili. Iz toga razloga je dobro imati dobro pripremljenu aktivnost koja je prilagođena razvojnim karakteristikama grupe dece sa kojom radimo.

Posmatranjem grupe u slobodnoj igri i usmerenim aktivnostima možemo da saznamo mnogo toga i da pripremimo prostor, materijale i aktivnost kako bismo ih uveli u kreativni svet. U ovoj pripremi može nam pomoći priručnik Crtam, šaram i rukama stvaram., koji nudi brojne ideje za aktivnosti za decu jaslenog uzrasta.

Osim aktivnosti priručnik govori i o samim planiranju aktivnosti koje je podeljeno prema uzrastu dece – od 12 do 18 meseci, od 18 do 24 meseca, od 24 do 36 meseci. Deca na ranom uzrastu se razvijaju nevervatnom brzinom i stiču nove veštine iz dana u dan, tako da je jako važno da aktivnost dobro pripremimo.

IMG_20191014_071751.jpg

A priprema svakako kreće od ideje u priručniku (pogledajte sadržaj iznad) pokrivene su različite likovne tehnike, od najjednostavnijih do onih složenijih. Mogu se pronaći predlozi za aktivnosti crtanjem bojicama, preko kolaža do rada sa nestrukturiranim materijalom (što i jeste u skladu sa novim osnovama predškolskog obrazovanja “Godine uzleta”).

Svaka predstavljena aktivnost prikazana je postupno, kao pisana priprema, sadrži uvodni, glavni i završni deo. Što naravno ne znači da same aktivnosti ne možete priagođavati svojim potrebama  grupi, ovo su samo smernice koje pomažu kako uvesti decu u temu i sporvesti samu likovnu tehniku.

Ukoliko radite u vrtiću, biće vam značajan i završni deo koji sadrži posebne napomene i predloge kako mogu da se izlažu gotovi radovi. A svi mi koji radimo u vrtiću znamo koliko je važan grupni pano i lična karta grupe.

signature

 

 

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

CRTAM, ŠARAM I RUKAMA STVARAM možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.