“Detetu bi trebalo pružiti ključ da otključa svet” – Marija Montesori

Marija Montesori je u svojoj pedagogiji sagledala celokupno biće deteta, od samog rođenja. Period od rođenja do treće godine je period razvoja u kome se postavljaju temelji za dalji rast i razvoj.

Kako i sama volim i primenjujem Montesori metodu u radu, želim da vam predstavim dve fantastične knjige Izdavača PUBLIK PRAKTIKUM  koje su pre svega pune praktičnih aktivnosti – 100 Montesori aktivnost za najmlađe i 100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta.

DSC_8100_5b49be20

Šta možete da očekujete od ovih knjiga? 

Jednostavan odgovor bi bio sve, ali hajde da objasnim šta je to sve. Svaka od knjiga dolazi sa stvarno 100 različitih aktivnosti koje detetu dalju ključ da otkrije svet. Na početku svake knjige možete pročitati o Montesori metodu i šta on predstavalja. A pre nego što krenem sa predstavljanjem prve knjige i njenog sadržaja želim da sa vama podelim deo aktivnosti 23 koji nosi naslov O REDU – Malom detetu je potreban red, sam koncept pravljenja reda stvara se između rođenja i druge godine života, a zatim nastavlja da se razvija. Detetu je red potreban kako bi moglo da pronađe smisao u svom okruženju.

Montesori aktivnosti za najmlađe su namenje za uzrast od 1 do 4 godine, ali svakako se mogu primenjivati i sa starijom decom. Aktivnosti koje se nalaze u knjizi obuhvataju različite oblasti dečijeg razvoja – brige o sebi, o domu, rad rukama, senzorni razvoj, razvoj jezika i govora,…

Na slikama ispod (kliknite na sliku kako bi se otvorio veći format) pročitajte i na praktičnom primeru pogledajte da aktivnosti stvarno nije teško izvesti i da se većina može sprovesti u delo sa stvarima koje već imate kod kuće.

Druga knjiga se razvojno nastavlja na prvu i namenjena je za uzrast od 3 do 6 godina, ali kao što je bio slučaj i malopre, pojedine aktivnosti će sigurno biti zamiljive i starijoj deci, pogotovo ukoliko nailaze na poteškoće u učenju. Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta nam donose aktivnosti iz geografije, prirode, životinjskog sveta, sveta fizike,..

Iz ove knjige sa vama želim da podelim sa vama neke od saveta koji se nalaze na početku knjige:

  • Pre nego što predložite neku aktivnost svom detetu upitajte se koja su to znanja koja će mu biti korisna.
  • Posmatranje i manipulisanje treba da prethode konceptualizaciji i učenju reči.
  • Informacije koje dajemo detetu bi trebalo kad god je moguće povezivati sa iskustvima deteta.
  • Dete je to koje bi trebalo da ima inicijativu u vezi sa tim šta uči.

Pročitajte i pogledajte neke od aktivnosti koje možete sporovesti dete upoznati sa prirodom i botanikom, vremenom, geografijom (klikom na sliku otvarate veći format).

 

logo

 

Obe knjige su izdanja PUBLIK PRAKTIKUMA i možete ih pronaći na njihovom sajtu – www.publikpraktikum.rs i to sa popustom.

 

 


Post je napisan u saradnji sa izdavačem Publik Praktikum što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o knjigama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.