Da li knjiga može biti igračka? Da li se knjiga može čitati kroz igru ili je čitanje knjige samo po sebi igra?

Na neki način na svako od ovih pitanja odgovor može da bude DA.
Deca se razlikuju ne samo fizički, već i prema interesovanjima, motivaciji, zainteresovanosti, toliko su slična, a toliko različita i svaku njihovu razliku bi trebalo poštovati. Jednom detetu će najzanimljivija igračka biti lopta, drugom kocke, trećem knjiga (da sa knjigom se možemo igrati), a četvrtom, petom,… nešto potpuno drugo.

Važno je da se dete prati i da se poštuju granice, ali da se dete pita, bar s vremena na vreme – “Može li ….? Želiš li…?” (ako se plašite odgovora ne postavite opciju odabira – Možemo da čitamo knjigu ili da slažemo slagalicu. Šta želiš?).

A za svu decu koja vole knjige ili da decu koja će ih tek zavoleti predlažem da pogledate izdanja PIKOM-a pod nazivom KNJIGRICE.

Knjigrice su knjige većeg formata (23x33cm) sa različitim temama, namenjene različitm uzrastima i interesovanjima deteta. U ponudi su teme i svaka od knjiga ima 10 stranica sa ilustracijama i tekstom:

  • Zanimljive porodice,
  • Zanimljive građevine,
  • Zanimljiva zanimanja,
  • Godišnja doba.

 

Ali zašto je ova knjiga igračka tj. zašto se ona sama po sebi čita kroz igru?

Zbog načina na koji je napravljena, svaka od knjiga kada se otvori stranica je podeljena na tri dela, tako da možemo reći da je na neki način ova knjiga i slagalica jer bi trebalo složiti prave delove kako bi slika bila pravilna.

 

 

U knjigrici Zanimljive porodice dete kroz igru i istraživanje (logiku i zaključivanje ko je čija porodica) uči članove različitih domaćih i divljih životinjskih porodica, a svaki opis životinje je u stihu, tako da i za mlađu decu možete prilagoditi i čitati samo jedan deo.

 

 

Zanimljiva zanimanja nam stvarno govore o zanimljivim zanimanjima, koja su takođe opisana tekstom u rimi. Svako zanimanje je opisano tako da se saznaju alati, materijali i krajnji proizvodi, odnosno šta ta osoba koja se bavi tim zanimanjem radi i izbor je takav da se zanimanja mogu imitirati, a imitacija je itekako važna za razvoj mišljenja, motorike, razumevanja i učenja uopšte.

 

Za sve zantiželjne tu su Zanimljive građevine, uz ovu knjigu dete može da “otputuje” do Pariza i vidi i upozna Ajfelov toranj, odleti do Egipta i sazna da piramida nije samo geometrijsko telo i još mnogo toga. Kroz pesmu saznaje šta sve to nalazi u državama i gradovima koji ga okružuju, a ko zna možda baš uz ovu knjigu otkrije sviju ljubav prema geografiji ili čak i istoriji.

 

Poslednja iz ove edicije jeste knjiga Godišnja doba, koja je napravljena tako da kada se spoje pravi delovi i leva i desna strana zajedno čine celinu i prikazuju sliku jednog godišnjeg doba sa najvažnijim detaljima koje bi dete trebalo da uoči i da zna (na testiranju za školu znaju da se nađu pitanja poput “Šta oblačimo od odeće na zimu?, Kako izgleda drvo na proleće”,…?). Prikazan je izgled drveta (koje je pozicionirano na svakoj strani na istom mestu) na proleće, leto, jesen i zimu. Na slikama se jasno vide vremenske prilike, odeća koja se nosi pri različitim temperaturama, kao i aktivnosti koje koje odgovaraju različitim vremenskim prilikama i godišnjim dobima.

 

Knjige se mogu naći po jako povoljnim cenama na sajtu Izdavačke kuće PIKOM www.pikom.co.rs i to sa 30% popusta ukoliko poručite komplet od sve četiri.logo2014

 

 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom PIKOM, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

One thought on “Knjiga kao igra?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.