Igra detetu pomaže da razvije pamćenje, uči ga da posmatra i opaža, da se koncentriše i da usmeri pažnju. Svaka igra nosi određene zahteve na koje dete mora da uloži određeni intelektualni napor, koji će stimulisati sam razvoj kognitivnih sposbnosti.

Kada je u pitanju razvoj mišljenja, on započinje od najmlađeg uzrasta, a posebno mesto u njegovom razvoju zauzima igra. Kroz igru dete razvija maštu, ali i logičko zaključivanje.

Žan Pijaže je svojom teorijom o razvoju dečijeg mišljenja privukao mnogo pažnja, a njegovo shvatanje deteta kaže: “Dete je aktivno biće, biće koje aktivno konstruiše svoju spoznaju sveta”. Detaljnije o razvoju mišljenja ćete moći da pročitate u nekom od narednih tekstova, a danas želim da podelim sa vama nešto više o igračkama koje pomažu razvoj mišljenja i logike, a to su Pikom slagalice – Slažem logično.

DSC_6842

SLAŽEM LOGIČNO, 2 DELA

Prva od tri slagalice iz edicije Slažem logično je po težini najjednostavnija, jer podrazumeva da dete zaključi koja dva dela idu zajedno, odnosno da spoji parove po određenom kriterijumu tj. osobini.

Slažem logično                   DSC_6845

U kutiji se mogu pronaći 35 parova gde dete spaja parove po sledećim osobinama: reč i početno slovo, mladunci i roditelji (porodica), čime se hrane životinje, gde žive životinje, šta je potrebno da bi se…, zanimanja i alati, uzork i posledica (primer. guma ostavlja trag po putu), brojevi.

Kao što možete da vidite neki od parova su lakši, neki su teži što i odgovara uzrastu za koji je igračka namenjena, a to je 4+ godina, neke od parova će dete moći da spoji samostalno, dok će im za neke biti potrebna pomoć. Ono što se meni dopada kod ove igračke i zašto je rado korsitim u radu jeste to što ne moram koristiti celu slagalicu, već mogu uzeti samo delove npr. samo delove gde se spajaju mladunci i njihovi roditelji, i kroz igru povesti razgovor sa detetom o određenoj temi i na taj način ne samo stimulisati kognitivni razvoj, već i razvoj govora.

SLAŽEM LOGIČNO, 3 DELA

Druga po redu slagalica je malo teža i moja preporuka je da prvo zajedno sa detetom probate da složite nekoliko parova tj. nizova. I to tako što ćete pokazati da se uvek kreće od srednjeg dela, pa onda razmišljamo i tražimo spoljne (levi i desni deo).

DSC_6850                   DSC_6848

Postoji 20 kompleta – niza od po tri dela, gde je kao što sam već napomenula srednji deo “kljčni”, odnosno prema njemu tražimo spoljne delove. Srednji deo niza predstavlja kombinaciju dva spoljna dela (na slikama iznad možete videti primere) i zbog toga je ova Slažem logično slagalica, srednja po težini, jer dete mora da zaključi koja su to dva kriterijuma korišćena na srednjem delu – koje su to dve osobine na srednjoj slici. Važna stavka kod ovakvih slagalica jeste jasnoća nacrtanog, odnosno da detetu uzrasta od 4 godine kada ga pitamo npr. “Čega dva moramo da imamo da bismo napravili ovakvu sliku” i kada pogleda sliku bude jasno šta je nacrtano i koje su osobine nacrtanog predmeta.

Pojmovi koji se nalaze na delovima su: boje, oblici, brojevi i kako se pravi hrana (npr. da bismo napravili pomfit koji je na srednjem delu, potrebni su nam krompir i ulje).

SLAŽEM LOGIČNO, 4 DELA

Poslednja slagalica iz edicije Slažem logično, je slagalica od četiri dela i rekla bih da je najteža, ne zbog toga što se sastoji iz 4 dela već jer su “tema” slagalice brojevi. Takođe, kao i sve ostale, namenjena je za uzrast od 4 godine, pa naviše.

DSC_6851                   DSC_6855

Zadatak kod ove slagalice je da se prema broju koji stoji gore, na horizontalno postavljenom delu slagalice, formira skup nacrtanih predmeta prema tom zadatom broju (pogledajte primere na slici iznad).
Primer: Na horizontalnom delu slagalice je napisan broj 5 i nacrtan autobus, dete ima zadatak da pronađe 3 odgovarajuća dela (vertikalna) slagalice gde kada se prebroje sve figure autobusa bude skup od 5 članova.

Ova slagalica sadrži 12 kompleta brojeva od 1 do 10, a brojevi 9 i 10 se mogu sklopiti na dva načina.

Ukoliko su vam se svidele ove slagalice možete ih pogledati i na sajtu logo2014

 

NAGRADNA IGRA JE ZAVRŠENA 🙂

A zahvaljući izdavačkoj kući Pikom, jednu slagalicu SLAŽEM LOGIČNO – 2 DELA dobiće neko od vas. Ukoliko želite da učestvujete u nagradnoj igri potrebno je da:

  • lajkujete ovu objavu na Facebook stranici Pitajte defektologa,

  • da napišete jedan komentar ispod nje,

  • da imate adresu za slanje u Republici Srbiji.

Igramo se do četvrtka 8.2.2018. godine do 17h, kada ću pomoću sajta random.org da izvučem dobitnika.

Srećno! 🙂

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom Pikom, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.