Z

Zidali smo zamak zlatni
od zvezdica i zvončića,
od zumbula i od zove.
Zrakom sunca povezali,
zimzelenom zakitili.
Na Zlataru, dok je bila rosa,
da tu živi lepa Zlatokosa.

Ovom pesmom o slovu Z, želim da vam predstavim knjigu “Ajvar ala smazala”, autora Gordane Simović, u izdanju Kreativnog centra.

DSC_6919_fd02a26a-2

Ajvar ala smazala je bukvar u stihu, koji je sigurna zabava za predškolce i prvake kada je u pitanju učenje slova.

DSC_6931-2.jpg

Ova knjiga na zanimljiv način, kroz stih, uči decu slova azbuke, ali i razvoja govor. Kako je za svako slovo napisana posebna kratka pesmica, moja preporuka jeste da se ovaj bukvar može koristiti i na ranijem uzrastu kada prvenstvena namena nije učenje već vežbanje izgovora glasova.

Kao što sam već napisala svako slovo ima svoju pesmu gde se spominje mnoštvo reči koje to slovo sadrže, pa tako uz pomoć pesmice o slovu Z koja je napisana na početku možemo da uvežbavamo izgovor (artikulaciju) glasa Z koje itekako zna da pravi problem malim drugarima.

 

Još jedna dobra strana ovog pevajućeg bukvara što se pesme mogu skoro otpevati, odnosno sve pesme imaju jasne rime, koje će omogućiti da dete lako savlada napisano. Sama rima je itekako značajna u razvoju govora, ona baza stvaranja fonemske svesnosti (svest o glasu) i fonemskog sluha (što predstavlja sposobnost da se razlikuju različiti glasovi), a to nam je potrebno da bismo mogli da izgradimo leksičku svest (svest o rečima). Pa zbog toga iako je ovo bukvar namenjen za decu od 5 do 7 godina, može se koristiti i ranije, tako što ćemo detetu čitati ove jasne i rekla bih jednostavne rime, ali i na kasnijem uzrastu ukoliko dete ima problema sa izgovorom određenih glasova.

This slideshow requires JavaScript.

 A ako ste se zapitali šta se to nalazi na strani pored pesme, to je dodatna aktivnost za razvoj fine motorike i grafomotorike, učenja brojeva i boja – oboji zadatom bojom, tj. slika koja se boji onako kako je zadato (svaki broj označava određenu boju). Svaka slika odgovara pesmi o slovu, odnosno vezana je za ono o čemu govori pesma.

 

Možda ste mislili da je to sve što se dobija ovom knjigom, ali nije se bez razloga ova knjiga našla kao prva u nizu Čitajmo zajedno tekstova, na kraju knjige se nalaze šarenoliki stikeri sa slovima koji se lepe iznad odgovarajuće pesme o slovu. Stikere možete odmah zalepiti, a moj predlog je da prvo pročitate detetu pesmu, primera radi o slovu E i da onda ono proba da pogodi o kom slovu je reč, a tek onda da zajedno pronađete slovo i zalepite ga na stanicu.

DSC_6929-2

 

Knjigu možete kupiti preko sajta Kreativnog centra, ukoliko ste iz Beograda možete je pronaći u njihovoj Klub knjižari ili u nekoj od većih lanaca knjižara širom Srbije.

419086_10150604043490945_935058664_n

 

 

 

 

 


Post je urađen u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar, što ni na koji način nije uticalo na moje mišljenje o knjizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.