Leto je pravo vreme za eksperimente sa vodom, napolju je pretoplo za šetnju, a kod kuće bi trebalo smisliti neku aktivnost da se rashladimo.

A zašto se ne bismo rashladili, zabavili i učili kroz igru u isto vreme.

U ovom postu možete da pročitate predloge stimulativne igre sa vodom koje se mogu sprovoditi i napolju i unutra. Ispod svake igre će biti napisano šta tom aktivnošću stimulišemo odnosno šta nam takva vrste igre donosi.

Uživajte i slobodno šaljite i vaše predloge sa igre sa vodom 🙂

  • Bojenje leda

U kesu za zamrzavanje hrane sipajte vodu, zavežite je i stavite u zamrzivač tokom noći. Kada se voda pretvorila u led, kesu možemo da sklonimo, a zabava može da počne. Led stavite na poslužavnik, uzmite tempere i četkice i krenite da stvarate umetnička dela.

image-86a9dfa2e0e3ba5c8200f3b90902430f25e14cc8c9e30c0c51395b39a5cc7f94-V.jpg
Slika je autorska i podleže autorskim pravima.

* Zašto je ovakva igra važna? 
Ovaj vid igre je senzorna igra kojom stimulišemo vizuelnu percepciju, kao i taktilnu percepciju. Razvijamo mišljenje, učimo boje.

  • Crtanje ledom

Za ovu aktivnost vam je potreban deblji papir, led (iz kalupa) i tempere. Led izvadite iz kalupa u činiju, izaberite različite boje tempera i “umočite” led u onu kojom ćete početi da slikate. Kako se led topi u kombinaciji sa temperom pravi divnu vodenu boju.

Ukoliko led pripremate dan pre, temperu i vodu možete pomešati direktno u kalupima. U kalupe možete da dodate i male štapiće kako bi se olakšalo držanje.

image-63f5f39c1c319374ab33ec18af49eb99c67854ec4b3288b9ab9fa19e8bafa861-V.jpg
Slika je autorska i podleže autorskim pravima.

Zašto je ovakva igra važna?
Kao i prethodna igra i ova je igra je senzornog tipa i utiče na razvoj senzora tj. čula. Ovom igrom najviše utičemo na razvoj taktilne percepcije i dobra je za decu koja imaju problema sa čulom dodira. Na ovaj način dete uči razliku toplo-hladno, primećuje se različita tekstura, a stimulišu se i nervni završeci koji se nalaze u jagodicama prstiju.

  • Ledeno spašavanje

Materijal potreban za ovu igru je: balon, voda, so, manje igračke i poslužavnik. U balon stavite igračkicu i napunite ga vodom, ostavite balon u zamrzivač da kako bi se voda zaledila. Kada se napravi led, uklonite balon i “spašavanje” počinje. Led sa zarobljenom igračkom stavite na poslužavnik i posipanjem soli dobijamo da se led topi, takođe ukoliko imate pipetu možete je napuniti toplom vodom i na taj način topiti led. Kako bi malo ubrzali proces, možemo se pomoći kašikom, štapićem, … i time olakšali spašavanje 🙂

dino-eggs-1.jpg
Slika je preuzeta sa sajta http://www.frugalfun4boys.com

Zašto je ovakva igra važna?
Ovom igrom stimulišemo razvoj pažnje i koncentracije, takođe se i razvija mišljenje (logičko mišljenje – kako najlakše spasiti zarobljenju igračku).

  • Miksologija boja

Potreban materijal: providne plastične čaše (9), ubrus, voda, boja za kolače.
Postupak: U čase sipajte podjednaku količinu vode (čaše se ređaju po 3, 3 reda po 3 čaše). I red čaša – u prvu čašu sa vodom sipajte crvenu boju, u drugu čašu ništa, u treću čašu sipajte plavu boju.
II red čaša – u prvu čašu sa vodom sipajte žutu boju, u drugu čašu ništa, u treću čašu sipajte plavu boju.
III red čaša – u prvu čašu sa vodom sipajte crvenu boju, u drugu čašu ništa, u treću čašu sipajte žutu boju.
U čašama vode gde ste sipali boju promešate i sve čaše povežite ubrusom (ubrus presavijte tako da dobijete dugačak, a tanak pravougaonik), ukoliko je ubrus deblji možete te ga preseći na pola.

I eksperiment je spreman, magija može da počne.

image-1f061ca722b6551f61132757cea4c2af9934f0df662e1c3103f8621b2b253399-V
Slika je autorska i podleže autorskim pravima.

Zašto je ovakva igra važna?
Na ovaj način možemo da učimo boje, uče se primarne boje (žuta, plava, crvena) i kako od njih nastaju sekundarne boje (zelena, ljubičasta, narandžasta). Razvija se mišljenje, pažnja i koncentracija. Ovo se može sprovoditi već na uzrastu od 3 godine i dete već uočava relaciju uzrok i posledica.
Dodatni zadatak detetu je da na papiru označi kojim miksom boja je nastala nova. Materijal možete preuzeti klikom na link.

  • Istraživanje u peni

Potreban materijal: voda, kupka, boje za kolače, lavor ili veća posuda, sitne igračke.
U posudu sipajte vodu i napravite sapunicu kao za kupku, dodajte igračke i boju za kolače pospite po peni, lagano promešajte i istraživanje može da počne.

IMG_7185.JPG
Slika je preuzeta sa sajta http://www.funathomewithkids.com

Zašto je ovakva igra važna?
Deca sa smetnjama u razvoju, pogotovo deca koja imaju neki poremećaj iz spektra autizma češto imaju i problem senzorne disfunkcije, njih bi postepeno trebalo izlagati stimulisima u onoj sferi koja im predstavlja problem, to se najbolje postiže kao što je već rečeno senzornom igrom. Ovakav tip igre dete izlaže taktilnim, vizuelnim, olfaktornim (čulo mirisa) stimulusima u maloj količini i na period koji je detetu prijatan.

 

Koja je vaša omiljena igra sa vodom? 🙂

 

2 thoughts on “5 predloga stimulativnih igara sa vodom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.