Prve tri godine života deteta su najbitnije za njegov razvoj, u tom razdoblju dete se razvija i postiže određene razvojne faze u različitim oblastima psihomotornog razvoja. Kada je reč o psihomotornom razvoju na ranom uzrastu u to se ubraja razvoj motorike, govora i komunikacije, emocija i inteligencije.

Svako dete se razvija prema svojim sposobnostima, interesovanjima i motivacijom, generalno dinamika razvoja deteta, pogotovo kada je u pitanju razvoj motorike i govora je uslovljena uticajem sredine, tako da je dinamika razvoja svakako različita za svako dete.
Ipak postoje određene sposobnosti i veštine kojim bi dete trebalo da ovlada do određenog uzrasta – kada je u pitanju razvoj govora za dete od 6 meseci se očekuje da guče i na taj način da komunicira sa okolinom, dok dete koje ima 12 meseci bi trebalo da korisiti bar jednu reč koja ima jasno značenje.

U ovom postu možete pronaći i preuzeti kartice pomoću kojih možete uticati na razvoj govora, putem prepoznavanja, a na ovaj način možete razvijati i pokazni gest.

Materijal možete preuzeti sa klikom na sliku ispod.

 

Captura
klik za download

I predlog igre – Pronađi, imenuj i prekrij

Ispod svake slike poređani su različiti predmeti koji se nalaze na njoj. Dete treba da pokaže prstom predmet koji traži, da ga imenuje, pronađe na slici i prekrije žetonom.

DSC_4369DSC_4371DSC_4373

II predlog igre – Pokaži, imenuj i prekrij

Ova igra je mala varijacija na prethodnu. Dete treba da pokaže prstom predmet koji traži, da ga imenuje i prekrije žetonom, pronađe na slici i prekrije žetonom iste boje.

DSC_4374    DSC_4375

Sa karticama možete učiti i grupe predmeta i bića i prosto učiti kroz igru tako da se svi zabave.

Učenje kroz igru je najbolje učenje.


Slike korišćene u postu su autorske i podležu autorskim pravima.

4 thoughts on “MATERIJAL – za razvoj govora

  1. Sjajan materijal! Veoma mi je drago što kao roditelj deteta sa posebnim potrebama živim u dobu moderne tehnologije, i što su mi ovakvi i slični materijali dostupni. Iako ne mogu zameniti stručnog defektologa koji radi sa mojim detetom, ipak na neki drugi, nama svojstven način “vežbamo” sa njim svakodnevno 🙂
    Sve što postujete je veoma kvalitetno i hvala Vam na tome 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.