Strahovi su neizbežan deo detinjstva. U većini slučajeva oni dođu i prođu i ne traju predugo. Različite vrste strahova se javljaju na različitim uzrastima, pa tako:

  • Bebe i deca do 3 godine se često plaše naglih i jakih zukova, visine, stranaca i razdvajanja.
  • Deca od 3 do 7 godina mogu da počnu da se plaše da budu sami u mraku.
  • Školska deca mogu da počnu da se plaše natprirodnih stvari (kao što su duhovi), društvenih situacija, neuspeha, kritikovanja ili kontrolnih zadataka, fizičkih povreda ili pretnji.

Strah se javlja u situaciji (stvarnoj ili imaginarnoj) koja preti osobi. Strah izazivaju neočekivane promene, jer smanjuju kontrolu nad situacijom, a uvećava ga neizvesnost da se opasnost može izbeći ili savladati. Strah mogu da prate intenzivne promene u organizmu i ponašanju (promene u radu vitalnih organa, bledilo, znojenje, drhtavica, bekstvo, skrivanje ili agresija).

Kako se “boriti” sa strahovima?

  • Razgovarajte sa svojim detetom o njegovim teskobama i osećanjima. Uvažite osećanja koje dete oseća, pokažite empatiju i objasnite da mnoga deca imaju strahove.
  • Nemojte omalovažavati ili ismevati detetove strahove.
  • Imenujte i opisujte sva osećanja – sva osećanja su za sve, i za dečake i za devojčice.
  • Ukoliko primetite da je potrebno ili osećate da vam je potrebna podrška kontaktirajte dečijeg psihologa radi konsultacija.
  • Uključite u igru i rutinu knjige koje mogu pomoći detetu da vidi da nije samo u tom osećaju straha, da se to dešava svima.

Jedna takva jeste slikovnica NE PLAŠIM SE VIŠE koja kroz priče u stihu pomažu deci da upoznaju vlastita osećanja i načine na koje mogu da ovladaju njima.

Izdanje Kreativnog centra, autora Simeona Marinkovića koje nam kroz stihove opisuje različite situacije u kojima se dete može osećati uplašeno i zabrinuto. Iako bi mogle odraslima da deluju kao nešto lako za prevazići, detetu može izgledati kao nesavladiva prepreka – penjanje na drvo, javni nastup, grmljavina…

Razgovarajte sa decom, budite podrška. Ne umanjujte osećanja deteta, već zajedno nađite rešenje i smislite koji su to koraci potrebni da bi se taj strah pobedio.


NE PLAŠIM SE VIŠE možete da poručite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Literatura: Razvojna psihologija, A.Brković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.