Povratak u školu ili pak polazak u prvi razred može biti stresan period, posebno zbog promena u dnevnoj rutini koje će se desiti. Priprema za taj “strašni” prvi septembar može proteći lakše uz pripremu.

  • ODBOROJAVANJE – odbrojavajte na kalendaru koliko je dana preostalo do polaska. Neka dete samo precrtava dane na kalendaru kako bi dobilo i vizuelni podsetnik i podsticaj kao pripremu.
  • ŠETNJA DO ŠKOLE – bilo da dete tek kreće u prvi razred ili je već školarac prošetajte do škole par dana pred polazak, neka dete ponese ranac na leđima kako bi se lakše uhodalo u novu rutinu.
  • ISTRAŽITE IGRALIŠTE ŠKOLE – obiđite i školsko dvorište i/ili igralište, upoznajte se sa prostorom i spravama koje se u njemu nalaze.
  • NOŠENJE MASKE – izgleda da nam se i dalje smeši nošenje maske u školama, vežbajte nošenje maske kod kuće i uključite i plišane igračke u igru sa maskama, neka i one ponesu masku kako bi se smanjila anksioznost.
  • UŽINA – ukoliko dete nosi užinu u školu spremite i vežbajte pravilno otvaranje i zatvaranje činija. Napravite vizuelni podsetnik sa ilustracijama ili fotografijama ukoliko je to potrebno.

  • UKLJUČITE KNJIGE – u knjižarama možete pronaći knjige namenjene prvacima koji tek trebaju da se upoznaju sa školskim pravilima, ali ove knjige mogu biti od koristi i za povratak u školske klupe.
  • DRUGARI – organizujte druženje sa bliskim drugarima iz odeljenja par dana pred polazak, socijalni aspekt škole je podjednako važan kao i akadamski.
  • USPOSTAVITE RUTINU – polako se vratite u rutinu spavanja i obroka koji odgovaraju školskim obavezama.
  • PODSEĆANJE – podsetite se kroz igru nekih osnovih pravila i znanja iz predškolskog perioda. Vežbanke koje obuhvataju jednostavne zadatke grafomotorike i početnih matematičkih pojmova mogu pomoći u tome.

Predlog za vežbanku je MAKSINA VELIKA VEŽBANKA.

Sadrži 115 zadataka koji imaju za cilj razvijanje grafomotorike, logičkog mišljenja i zaključivanja. Dok boje, pronalaze put kroz lavirinte, traže razlike, docrtavaju šta nedostaje , deca se zabavljeju, a istovremeno vežbaju motoriku, pažnju i pripremaju se za školu. Uz vežbanku se na poklon dobija i olovka, tako da ako idete na put možete da ponesete vežbanku i deca mogu odmah da je rešavaju gde god to požele.

Ne zaboravite da razgovarate o tome kako se dete oseća povodom polaska u školu.

MAKSINU VELIKU VEŽBANKU
MOŽETE DA PRONAĐETE NA SAJTU IZDAVAČA ENCOBOOK.
LOGO-Enco

Tekst je napisan u saradnji sa izdavačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.