Lopta za vežbanje, pilates lopta, balans lopta neki su od naziva za loptu o čijim benefitima ću pisati danas. Aquilino Cosani, italijanski proizvođač plastike, napravio je prvu pilates loptu 1963. godine, a u rehabilataciji je počela da je koristi fizioterapeutkinja Mary Quinton koja je radila u Švajcarskoj. Koristila ju je u tretmanima sa bebama. Ovo je bio prvi korak ka uključivanju ove lopte u stalnu postavku u salama za vežbanje u rehabilitacionim klinikama za neurorazvojni tretman.

Zašto se koristi u stimulaciji razvoja?

AKTIVACIJA MIŠIĆA – U položaju na balans lopti angažuje se više mišićnih grupa nego kada se radi na ravnoj podlozi. Npr. kada je dete položeno na loptu tako da leži na stomaku, aktivne su i ruke i noge, ali i mišiće trupa.

STIMULACIJA RAZVOJA POKRETA – Posebno je bitna kod stimulativnih tretmana kod beba kada pokušavamo “prouzrkovati” određen pokret. Dete može zauzeti različite razvojne položaje na lopti i uz obučenog terapeuta podsticati i mozak i mišiće da se aktivniraju.

RAZVOJ POSTURE TELA – Vežbanjem na lopti utičemo na razvoj mišića trupa što direktno utiče na razvoj posture odnosno držanje tela. Sama lopta se može koristiti umesto stolice, ali je potrebno je obratiti pažnju da kada dete sedi na lopti skočni zglobovi, kolena i kukovi zauzimaju ugao od 90 stepeni. Što znači da je potrebno obratiti pažnju da je veličina odgovarajuća i da je prilagođena visini deteta.

UTIČE POZITIVNO NA RAZVOJ PAŽNJE – Istraživanje pokazuju da sedenje na balans lopti tokom učenja i/ili časova u školi utiču na poboljšanje pažnje. Kretanje lopte tokom sedenja pomaže detetu da uspostavi bolji fokus, jer su angažovani i mozak i telo istovremeno.
Istraživanje sprovedeno 2011. godine u Americi pokazalo je da sedenje na balans lopti tokom časova u školi utičena na razvoj pažnje i rukopis kod učenika koji pokazuju neki oblik poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

SAME FIZIČKE KARAKTERISTIKE LOPTE SU KORISNE ZA RAD – Karakteristike samo lopte kao što su izdržljivost, podesivost veličine, laka prenosivost i trajnost jesu značajni kada govorimo o isplativnosti za kupovinu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.