“Obrazovanje je važno, ali veštine koje dete stekne su još važnije.” – nepoznat autor

“Sticanje praktičnih životnih veština, zajedno sa razvojem govora, su po svemu sudeći najvažniji posao u prvih 6 godina života.” – Susan Mayclin Stephenson

Kada pročitamo ove dve uvodne rečenice moramo se zapitati da li dovoljno pažnje posvećujemo praktičnim veštinama, veština koje podrazumevaju životne veštine i koje će detetu biti potrebne u svim naredim periodima života.

Hvalimo se kada dete zna da čita sa 4 godine, kada zna sva slova sa 3 godine, kada broji do 100 sa 5 godina, ali ne pitamo da je dete samostalno, da li predškolac zna da veže sam pertlu, ali može preneti staklenu čašu sa vodom od tačke A do tačke B.

Brz tempo življenja, svi smo na klik od informacije, radno vreme koje je neretko duže nego što bi trebalo dovode do toga da dok pokušavamo da uštedimo vreme, detetu uskraćujemo bitna iskustva. Pa tako sve više viđamo patike na čičak do drugog razreda osnovne škole, decu koja ne znaju da sama zakopčaju rajsferšlus ili pak u neobaveznom razgovoru sa kolegama vaspitačima i učiteljima čujem izjavu da mlađim školarcima drhte ruke dok nose staklenu čašu sa vodom.

Marija Montesori je davnih godina naglašavala značaj praktičnih životinih aktivnosti i da bi one trebalo da se prezentuju deci od najranijeg uzrasta. Praktične životne aktivnosti uče decu kako da vode računa o prostoru oko sebe – od fizičkog čišćenja do uvažavanja nečijeg okruženja. Te aktivnosti mogu uključivati način postavljanja stola, čišćenje posuđa ili navodnjavanje i negu biljaka.

KAKO MOŽEMO KROZ IGRU RAZVIJATI PRAKTIČNE, ŽIVOTNE, VEŠTINE

“Pomozi mi da uradim sam” jedno je od glavnih načela Montesori pedagogije, a tu pomoć možemo pružiti tako što ćemo pripremiti prostor i materijal u njemu, što ne znači da treba da kupujemo brdo igračaka već da biramo šta nudimo detetu kako bi se pažnja deteta mogla zadržati na tome što radi.

IGRAČKA ZA RAZVOJ PRAKTIČNIH VEŠTINA KORIŠĆENJA RAJSFERŠLUSA, KOPČE I ČIČAK TRAKE

Uključivanjem deteta u dnevne rutine porodice jeste način kako stimulišemo razvoj praktičnih veština. Dete ne treba da bude posmatrač sa strane, već aktivni učesnik u onome što porodica radi.

AKTIVNOST PRESIPANJA

Kako izgleda razvojna mapa praktičnih veština za uzrast od 2 do 7 godina?

Razvojnu mapu u pdf formatu

3 thoughts on “Razvoj praktičih, životnih, veština

  1. Cesto ucim decu da sami prave sitnice jer mislim da im to razvija ne samo kreativnost vec i odgovornost jer sam primetila da vise vole i brinu o stvarima koje su stvorili sami, tako ih vise cene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.