Zajednička pažnja u kontekstu ranog razvoja predstavlja koordinisanu pažnju roditelja i deteta koja je usmerena jedna prema drugima i/ili prema trećem predmetu ili događaju. Smatra se da ona igra veliku ulogu u ranom razvoju i da je jako važna za razvoj govora. Ta pažnja se postiže prirodno, instiktivno i to je onaj trenutak kada vidimo da dete nešto gleda i pogledamo isto to i prokomentarišemo jednostavim rečnikom.

Ona počinje da se razvija oko sedmog meseca života deteta i nastavlja da jača, a istraživanja pokazuju da je zajednička pažnja najjača do otprilike druge godine. Nakon tog uzrasta ona opada, ali je i dalje prisutna, ali je i dalje bitno da se održava, pogotovo ukoliko dete ima govorno-jezičkih ili razvojnih poteškoća.

Zajednička pažnja je osnovna veština koju bi dete trebalo da savlada kako bi moglo da razvija komunikaciju. Moramo doći do deteta pre nego što krenemo da ga učimo. Ona je veština čiji bi razvoj trebalo podsticati, ukoliko izostane, odnosno negovati ukoliko je prisutna, bez obzira na uzrast deteta.

U toku svoje Marte Meo obuke, puno vremena smo pričali upravo o njoj i njenom značaju. Kako je ona uslov za dobru komunikaciju delim sa vama neke jednostavne smernice za podsticanje njenog razvoja, koje su posebno važne kada govorimo deci koja imaju autizam ili elemente autizma.

  • Igrajte se igara koje podstiču kretanje, uključite igračke ili predmete koje dete voli i za koje pokazuje intresovanje, igrajte se skrivanja.
  • Izmenite boju glasa i napravite “čudnu” facu kako biste privukli detetovu pažnju.
  • Kada čitate knjigu postavite dete da sedi ispred vas, pokazujte slike iz slikovnica tokom čitanja. Po potrebi izmenite ili skratite pruču, tako da detetu bude zanimljiva i privlačna.
  • Umesto da stalno insistirate da dete pogleda u vas, promenite svoj položaj kako bi “ušli” u vidno polje deteta.
  • Svedite distraktore na minimum.
  • Obratite pažnju na aktivnosti u kojima dete uživa, ali se mogu desiti samo u kontaktu sa drugom osobom – golicanje, ljuljanje, jurenje,…
  • Pratite detetovu igru, uključite se u detetovu igru i pratite ono što radi. Ne preuzimanje vođstvo u igri svaki put.
  • Iskorisite svakodnevne aktivnosti, rutine (obroci, šetnje, kupanje,…) kako bi podstakli zajedničku pažnju.
  • Imenujte i kratko opišite ono što je dete zainteresovalo. Ne koristite previše reči kako ne bi dete zbunili i izgubili pažnju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.