Drvene kocke su jedne od prvih igračka koje kupujemo deci. Mogu biti boje drveta ili obojene, pri odabiru je važno da obratite pažnju na boju kojom su bojene kako bi bile bezbedne za korišćenje.

U tekstu koji sledi možete da pročitati predlog ige sa kockama u cilju stimulacije razvoja govora i komunikacije, namenjena je za  decu koja su mlađa od 3 godine, koja pokazuju interesovanaje za ovu igračku tj. koja su počela uviđati zabavu u tome da kocke ruše, sudaraju, prevrću.

Od materijala su vama potrebne kocke, ravnih ivica, koje su odgovarajuće veličine, tj. prigodne veličine da dete može lako da njima barata.

Cilj igre je usvajanje reči – bogaćenje rečnika, kao i udvajanje reči u jednostavnu, kratku rečenicu od dve reči.

Kako se možete igrati:

  • Počnite da slažete kocku jednu na drugu i izgovarite svaki put kad stavite kocku “Kocka ide gore” ili “Stavljamo kocku gore”. Važno je da svaki put izgovorite reč zajedno sa radnjom koju radite kako bi dete moglo da poveže sa značenjem reči. Na taj način modelujemo govor i razvijamo razumevanje.
  • Nakon par složenih kocaka jedna na drugu, uzmite sledeću kocku i recite “Kocka ide…”, zatim sačekajte par sekundi kako bi pružili detetu priliku da dopuni rečenicu sa “gore”. Ukoliko dete ne izgovori reč, završite rečenicu vi tako što ćete bojom i jačinom glasa izgovorite reč “gore”.
  • Nakon slaganja, napravite gest oduševljenja i srušite zajedno sa detetom kocke i iznenadite se šta se desilo (uz odgovarajući izraz lica).
  • U narednom slaganju ponovite isto, a na kraj dodajte i element isčekivanja šta će se desiti, dopunite igru sa “1, 2, 3 srušiii”.
  • Kada kocke opet padnu dole, dodajte opis radnje koja se desila “Ooo ne, kocke su pale DOLEEE.” ili “Ooo ne kocke su PALE DOLE.” i dodajte gest koji pokazuje pravac kretanja ka dole.
  • Kao i na početku, ovim imenovanjem i opisivanjem smo pružili model ponašanja i model govora, sledeći put kada kocke padnu opišite šta se desilo, ali nemojte rečenicu završiti već pružite detetu priliku da vas dopuni.

little-cute-girl-playing-wooden-blocks-table-white-bricks-wall-background_112781-103

Deci na mlađem uzrastu prija da gledaju kako od nereda nastaje red, i obrutno. A naša reakcija vodi ka zajedničkom smehu i zabavi.

  • Sledeći put kada se budete igrali sa kockama, probajte naizmenično da ih slažete, jednu kocku postavite vi, drugu dete, uz opis “Još jedna”. Postavite detetu pitanje da li želi da se stavi još jedna kocka “Želiš li JOŠ?”

Veštine se razvijaju ponavljanjem i pružanjem modela za imitaciju, korišćenjem naglašene komunikacije (naglašavanje pojedinih reči u govoru) dodajemo momenat isčekivanja i detetu pružamo informaciju na koju reč da posebno obrati pažnju ( na ranom uzrastu je to nesvesno i baš iz tog razloga je igra najbolji način za učenje).

Na početku će vas dete možda samo posmatrati, ali probajte da ga uključite u igru tako što ćete uzeti detetovu ruku ili nogu i srušiti kockice. Trudite se da atmosfera bude pozitivna i opuštena. I naravno, za decu do tri godine interesovanje i pažnja ne traje dugo, tako da igra ne bi trebalo da traje duže od 10ak minuta, osim ukoliko dete ne želi da traje duže.

Kada dete ne želi više da se igra te igre, dajte jasan signal za kraj tako što ćete opisati detetovo intersovanje “Ok, ne želiš više da se igramo kockama, hajde da ih skupimo zajedno.”.

Ovu igru možete isprobati i sa drugim igračkama, kutijama, jastucima, ali i kuhinjskim priborom. Povremeno dajte detetu izbor, pitajte ih “Da li želiš crvenu ili zelenu kocku?”, čak iako dete možda još ne zna boja izabraće onu koja mu se u tom trenutku više dopada. I naravno opišite šta je dete odbralo “Važi, stavljamo CRVENU KOCKU.”

Igrom do znanja 🙂

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.