Muzika je način spoznaje. Prema Harvardovom psihologu Howardu Gardneru (1983), muzička inteligencija jednako je važna kao logičko – matematičkoj inteligencija, jezičkoj inteligenciji, motorna inteligencija, socio-emocionalna inteligencija. Prema Thomasu Armstrongu (1994): “Inteligencija je uslovljena učestovanjem u nekoj vrsti kulturno-obrazovnih aktivnosti i da važno je da dete u aktivnosti prati razvojni obrazac.

Muzika je bitna za dečiji razvoj. Pojedini istraživači zaključuju da je poželjno da deca od ranog uzrasta budu izložena muzici. Kako bi se obezbedio pozitivan uticaj okruženja decu od najranijeg doba uključujemo u muzičke aktivnosti – slušanje muzike, praćenje ritma, pokretno-muzičke igre, pevanje, sviranje, ples,…

Period detinjstva od rođenja do šeste godine je priod kada je potrebno da dete izložimo muzici kako bi se pružilo podsticajno okruženje za razvoj.  Izloženost muzici pomaže mališanima da nauče, zapamte i prepoznaju različite tonove, zvuke i značenje reči.

Danas, pored klasičnog slušanja muzike, imamo mogućnost da detetu približimo različite muzičke pravce pomoću dečijih knjiga. Na taj način detetu možemo da približimo instrumente, različite tonove i ritmove.

Knjige tog tipa jesu knjige iz serijala o psu Peci koji sa svojim prijateljima decu upoznaje sa različitim žanrovima muzike.

PSX_20200429_133344

U knjizi Peca sluša disko, Peca nas sa svojom družinom vodi kroz priču i upoznaje sa različitim numerama disko muzike, kada dete prstićem pritisne krug na stranici čuje određenu numeru. A onda je na nama da pratimo ritam muzike i da zaplešemo.

PSX_20200429_133419

Kako se radnja knjige odigrava u Njujorku, osim slušanja muzike možemo primetiti i različite stilove u oblačenju, pa možemo organizovati i maskenbal i muzičko takmičenje. Napravite mikrofon od rolne od ubrusa ili toalet papira i aluminijumske folije i zapevajte zajedno.

f0a0d6a733e740a21ac8ee8e7af19063

Praćenje ritma ima uticaja na dečiji razvoj. Uočavanjem ritma, dete uočava obrasce koji se ponavljaju što kasnije pomaže u razvoju različitih veština. Zanimljivo je da se aktiviranjem i radom na uspostavljanju ravnomernog ritma vežbaju i govor i hodanje jer su ove dve radnje takođe zasnovane na obrascima koji se ponavljaju.

PSX_20200429_133441

Tako da – igrajte, zveckajte, pevajte 🎵

 

signature

 

 

 

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

PECA SLUŠA DISKO  možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.