Kada se dete rodi čulo vida nije još u potpunosti razvijeno i novorođenče može videti samo jasne kontraste između svetlog i tamnog, odnosno crnog i belog. Prosto rečeno bebi smo na početku svi malo izvan fokusa i zbog toga se preporučuje da se koriste crno-bele ilustracije kako bi se privukla bebina pažnja.

 

Kako u prvoj godini života postoje ograničenja u vidu bebe, one najbolju reakciju imaju jednostavne slike sa jasnim ivicama i viskom kontrastom. Ovakav tip igračaka stimulišu dalji razvoj čula vida i bebi održavaju u skladu sa uzrastom kratku pažnju. Vizuelni kontrast podstiče bebe na istraživanje, dok crno-bele ilustracije pomažu bebama da razviju pažnju. 

„Sve što ima jasan kontrast – poput crno-belih ilustracija i linija – optimalan je stimulans vizuelnog sistema. Ovakva vrsta stimulacije u osnovi pokreće čulo vida. ”- Usha Goswami

Bebin vid se razvija i dalje tokom prvih 6 meseci života, a koriščenjem posebno dizajniranih crno-belih knjiga (kod nas se mogu pronaći u izdanju Pčelica izdavaštva), kao i knjiga za bebe sa jasnim konturama pomaže u stimulaciji razvoja, dok istovremeno pruža potrebnu zabavu za dete.

Istraživanja pokazuju da novorođenče vidi svet prvenstveno u nijansama crne, bele i sive. “Crno-bele nijanse šalju najjače signale detetovom mozgu.” – dr Sears. 

signature

 

 

 

 

 

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

CRNO-BELE KNJIGE ZA BEBE
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.