“Pomozite svom detetu da rano počne da spoznaje svet oko sebe, posebno ako je okružen mirom i ljubavlju.” – M.Montesori

Materijali Marije Montesori su daleko poznati i često se pominju u literaturi o ranoj edukaciji i ranom razvoju dece uopšte. Štaviše, danas, možemo videti na svakom drugom ćošku rečenicu “rad po Montesori metodi” ili “original Montesori materijal”. Istina je da je samo jedan original Montesori materijal, a to je onaj koji je Marija Monteosri razvila pre više decenija, a da materijali poput Monteosri tabla jesu igračke koje su urađene po uzoru na originalni materijal.

Ali dobra vest je da zahvaljujući tome što se ova metoda primenjuje, sad već širiom sveta, dugi niz godina Montesori materijali su doživeli da budu i drugom obliku, odnosno da budu dostupniji većem broju ljudi kroz različite blogove, stranice, ali i zahvaljujući divnim ljudima koji se decenijama bave ovom metodom i materijale su učinili dostupnijim tako što su napisali i osmislili priručnike i radne sveske koje sadrže sve što nam je potrebno.

Poslednjih godina se napokon se sve više ističe značaj detetovog okruženja i koliko okruženje utiče na celokupan razvoj deteta – iz tog razloga se Montesori metoda savršeno uklapa, jer pored toga što je u ovoj metodi dete centar, puno i puna pažnja se usmerava i na okruženje.

Okruženje prilagođavamo detetu, ne obrnuto.
prvo i glavno načelo koje se mora poštovati 

A onda, nastupaju igračke, igre i različiti materijali. Kako Montesori materijal nije svima dostupan, na radost svih nas tu su Montesori radne sveske Matematika i Otkrivanje sveta. 

IMG_20191208_101621

 

Obe radne sveske nude niz različitih zadataka, ali što je najvažnije materijal koji je potreban da bi se ti zadaci savladali se nalaze na kraju svake knjige – kartice sa bojama roze kula, crveni štapovi, emocije, delovi tela…

 

A sami zadaci pokrivaju široku lepezu tema vezane za promene u svetu koji nas okružuje (Otkrivanje sveta), kao i početnih matematičkih pojmova – boje, oblici, brojevi, dužine,… (Matematika).

 

“Dečiji um ne bi trebalo podučavati, već mu pomoći da se razvija.”

 

signature

One thought on “Montesori materijal i radne sveske

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.