Po rođenju bebina šaka je stisnuta i prisutna je tzv. fleksija šake i prstiju, kako dete raste šaka se opušta i dete oko trećeg meseca počinje da primećuje ruke ispred svog lica. Počinje igra gde dete stavlja ruke i prste u usta i na taj način ih istražuje.

Što znači da razvoj fine motorike kreće od rođenja deteta, u trenutku kada dete počinje da hvata predmete (krajem 4.meseca) na početku ih hvata celom šakom, a što je dete starije hvat se više “spušta” ka prstima.

Prvi hvat koji se javlja je radialni hvat, a poslednji najpreciziniji jeste fini pinceta hvat odnosno klešta hvat.

 

Razvojem hvata se razvija i koordinacija oko-ruka i preciznost pokreta. Kako bi dete moglo da razvije precizan hvat (najprecizniji hvat bi trebalo da se pojavi oko prve godine i to je pomenuti klešta hvat) potrebno je da detetu ponudimo igračke i predmete kojim može baratati upravo držeći ih šakom i prstima na početku, a onda i samo prstima.

Primer takvih igračaka jesu drvene umetaljke poput slagalice Bašta (slike iznad) i slagalice Štipaljka (slike ispod).


PSX_20191117_113205.jpg

Igranjem sa slagalicom Štipaljkom, cilj igre nije  da dete uspešno umetne oblik u postolje (to će brzo savladati jer je sve oblika kruga), već je akcenat upravo u tome što svaku od delova dete može uhvatiti drugačije, postaviti prstiće u tripodni hvat (hvat sa tri prsta), pinceta hvat, klešta hvat. Baratanje ovim tipom igračaka pokaže u razvoju mišića šake i prstiju, pa samim tim i preciznosti pokreta. A sama umetaljka se može već koristiti na uzrastu od 8+ meseci (uz nadzor odrasle osobe).

PSX_20191119_075203.jpg

Slagalica Bašta je za stariji uzrast, 2,5+ godine, i razvojni cilj ove igračke bi bio usavršavanje hvata odnosno koordinacije oko-ruka i preciznosti. Svaka od drvenih palica na vrhu ima drvenu perlu (perle se ne pomeraju). Perle su obojene u pet boja i ima ih u pet različitih oblika.

Pored precizonosti pokreta sa ovom drvenom slagalicom možete učiti boje, kao i razvijati logičko mišljenje sprovođenjem aktivnosti prati niz. U jednom redu zadate određen redosled boja koji bi dete trebalo da ponovi.

 

signature

 

 

 

SLAGALICE BAŠTA I ŠTIPALJKA možete da poručite sa sajta

KOCKICA ECO TOYS.

logo

 

 


Post je napisan u saradnji sa proizvođačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

2 thoughts on “Razvoj hvata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.