Iako je prošlo poprilično godina od završne predškolske pripredbe i dalje se sećam predstave i pesme za koreografiju koju sam izvodila sa drugarima i drugaricama iz grupe. Samo to spremanje mislim da je donelo više uzbuđenja, isčekavanja i radosti od samog dana kada je sve naučeno trebalo izvesti pred roditeljima, decom i vaspitačima.

Uloga pozorišne predstave za decu jeste razvoj dečije mašte i kreativnosti, ali i upornosti i istrajnosti. O značaju dramskih teksova u odrastanju deteta citiraću  gospođu Škuflić-Horvat (2004), koja kaže – “Svrha dramskog obrazovanja nije uvežbavanje glumaca ni produkcijska igra za gledatelje, svrha mu je emocionalno oslobađanje i omogućivanje kontrolisanog emocionalnog izraza.” Što i kada malo bolje sagledamo neki igrokaz koji izvode deca i jeste tako, kroz dijaloge oni proživljavaju na “sceni” različite uloge, upadaju u nevolje, pomažu prijateljima, pobeđuju loše ponašanje i ističu pravednost, pa je tako decu stvarno potrebno od ranog uzrasta uključivati u ovu vrstu umetnosti i stavarno je negovati.

Pa nam tako Tode Nikoletić, pisac poezije i dramskih tekstova za decu, donosi novu knjigu koja sadrži lutkarsko-dramski serijal tekstova za decu sa nazivom Vaspitavanje pred spavanje.

IMG_20191113_074513.jpg

 

Knjiga sadrži devetnaest dramoleta u kojima glavne uloge igraju životinje, a autor navodi “Činjenica je da se sve više uništavaju flora i fauna i da je važno u najranijem dobu probuditi osećajnost prema svetu u kojem će obitavati i o kojem će brinuti kad odrastu.” (T.Nikoletić za Zelenu učionicu), te da je zato napravio odabir da glave uloge ponesu životinje.

 

Družina iz knjige, Meda Čeda, Zekan Ušekan, Veverica Verica, Miša Nevidiša i drugi, pomoći će da se sazna ko je hrabar, a ko je vredan. Naučiće decu šta znači biti uredan i kako izgleda lepo ponašanje.

Tekstovi su namenjeni za predškolce i mlađe osnovce i verujem da će uživati spremajući ove predstve.

 

signature

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

VASPITAVANJE PRED SPAVANJE možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.