Dati knjigu tek rođenom detetu možda nema smisla, ali već sa nekih 2 meseca možete ponuditi neku od dečijih knjiga za najmlađe. Prilikom odabira, izaberite knjige sa velikim slikama, jasnih boja koje se nalaze na kontrastnoj pozadini.

PSX_20191006_120913.jpg

Najbolje bi bilo kada bi jedna slika bila na jednoj stranici. Beba će uživati posmatrajući slike, one mogu biti knjige, slikovnice, bez teksta ili sa po jednom rečju. Čitanje knjige sa bebama bi trebalo da bude zabavno, menjajte boju glasa, izgovarajte reči naglašenije, pravite “smešna” lica.

PSX_20191006_120924

Jako bitna stavka za odabir knjige za bebu jeste i da li je ona bezbedna – knjige namenjene za najmlađe trebalo bi da budu zaobljenih ivica tako da se dete ne može povrediti prilikom igre sa njom, osim zaobljenih ivica bitne su i debele strane (zbog lakšeg listanja, ali da se ne bi lako raspale).

PSX_20191006_120943.jpg

Znamo da beba ispituje predmete stavljajući ih u usta, tako da je bitan i materijal izrade, kao i boje koje koristi izdavač, jer budimo iskreni i knjige se moraju okusiti 😄

Kada govorimo o knjigama za malo stariji uzrast, od 1 do 3 godine, knjige za ovaj uzrast trebalo bi da budu srednje veličine, sa crtežima poznatih predmeta i bića. Na ovom uzrastu deca uče da povezuju naziv i sliku.

IMG_20191020_145858

Iskoristite to dečiju radoznalost i ponudite detetu knjige skrivalice, knjige sa prozorčićem koji se otvara. Prilikom čitanja privucite pažnju detetu – “Gledaj!”, postavite pitanje “Ko se ti krije u senu?”, sačekajte da dete da odgovor (verbalno ili neverbalno), ukoliko je potrebno odgovor dajte vi – “Pa to je prase!” , potvrdite odgovor deteta ako je tačan – “Da, to je prase!” ili ispravite na pozitivan način “Da, živi na selu kao i krava, ali ovo je prase.”.

IMG_20191020_145913.jpg

 

Čitajte i uz imitaciju pokreta i glasova koji se mogu čuti od npr. životinja u knjizi. Važno je zapamtiti da ne može ništa na silu, motivacija deteta za čitanje je od velikog značaja, a dete ne može zavoleti knjige, ako ih i mi sami ne volimo i ne cenimo.

Fotografije korišćenje u tekstu jesu fotografije knjiga izdavača Enco books.

 

KO SE TO SAKRIO?

MALI REČNIK

možete da pronađete na sajtu Izdavača ENCOBOOK.

LOGO-Enco


Post je napisan u saradnji sa izdvačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

3 thoughts on “Kako odabrati knjigu za decu do 3 godine?

 1. Dobar dan Marija – hvala Vam za ovu informaciju.

  Zivim u dijaspori od seste godine zivota i zeleo bih da moj sin (18 meseci) nauci Srpski jezik. Ja sa njim pricam Srpski ali sav ostali kotakt u njegovom zivotu je na engleskom (supruga, vrtic itd).

  Moj sin bas voli knjige poput “Uspavanka za Misa” i “Moj Dugar Vremensko Cudoviste”(i par drugi prica iz ove knjige- https://www.ishop.rs/artikli/kuca/zabava/knjiga/artikal-velika-knjiga-prica-za-laku-noc-99411).

  Moje pitanje je, da li je bolje da nastavim za ovakvim pricama iako nisu za decu od 18meseci, ili da se vise fokusiram na malo jednostavnije price?

  Pozdrav,
  Djordje

  1. Dobar dan,

   Pre svega način na koji ste se postavili sa jezicima jeste dobar način da dete usvoji oba jezika. Verovatno će engleski zbog veće izloženosti biti primaran, ali kroz igru, kao što već radite, će usvojiti i srpski jezik.

   Što se tiče knjiga možete uvesti i jednostavnije slikovnice, sa manje reči ili koje su pisane u stihu, jer deca mlađeg uzrasta brže usvajaju kada su reči u rimi. Moja preproruka za jednu takvu knjigu jeste Miš lavljeg srca (https://jrjmojizdavac.com/product/mis-lavljeg-srca/) koje pored teksta u stihu ima i divne ilustracije koje prate priču te privlače deci pažnju.

   Puno pozdrava,
   Marija

   1. Hvala Vam puno Marija – prvi put vidjam ovu stranicu i knjigu.
    Bicu siguran da kupim ovu knjigu (i jos koju) :).

    Pozdrav,
    Djordje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.