Kognitivni odnosno mentalni razvoj deteta je pod uticajem genetskih faktora, ali i srediskih faktora koji podarazumevaju stimulativnu sredinu. Pa po tome možemo zaključiti, a i mnoga istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju u stimulativnoj sredini imaju veće potencijale za akademska postignuća.
Ono što je takođe važno znati jeste da je kognitvni razvoj povezan sa motoričkim razvojem i da zavise jedan od drugog, a to bi značilo da bi detetu trebalo pružiti priliku da stalno istražuje i da se razvija. Ukoliko dete sputavamo u istraživanju sveta koji ga okružuje, sputavamo ga i u učenju, detetu je potrebno da se kreće, uzima i ispušta (baca) predmete kako bi naučilo od čega su napravljeni i koja im je namena. Ispitivanjem igračaka dete uči o svetu oko sebe, a ukoliko im ponudimo i određene didaktičke igre poput slagalica ili kvizova znanja na taj način utičemo na razvoj mišljenja i razmrdavanje vijuga.

Danas vam predlažem dve igre, obe u izdanju Izdavačke kuće PIKOM, namenjene za razmrdavanje vijuga – KVIZ PAROVI i ALFA 7 SILUETE.

 ALFA 7 – SILUETE

IMG_20190309_101003.jpg

Uzrast: 3+  godina

Igra se sastoji od ukupno 30 puzzli, odnosno 10 slagalica. Cilj igre jeste spojiti senke i slike predmeta i bića čije su senke. Na svakoj središnjoj (glavnoj) puzzli ilustovano je dve senke čije bi prikaze trebalo pronaći i spariti sa senkama. Jedna ilustracija ide sa leve, druga sa desne strane.

IMG_20190309_101440.jpg

Razvojni cilj igre:

  • prepoznavanje oblika i kontruka ilustracija i puzzli (vizuelna percepcija i diskriminacija),
  • razvoj fine motorike i orijentacije (spajanje puzzli),
  • razlikovanje pojmova levo-desno (ko je levo? šta je desno?),
  • razvoj govora (imenovanje i opis ilustracija).

     KVIZ PAROVI

smartcapture

Uzrast: 3-5 godina

Kviz se sastoji od 48 različitih pitanja čiji se tačan odgovor otkriva pomoću magičnog prozora. Proverom sa magičnim prozorom pojavljuje se tužić za netačan i osmeh za tačan odgovor ko je čiji par. Pitanja su ilustovana tako da dete ne mora da zna da čita (pitanja uopšte nisu ni napisana). Parovi se tiču životinja, predmeta, hrane,… Tačni odgovori se beleže na posebnim listićima sa obeležinim pitanjima.

Razvojni cilj igre:

  • razvoj mišljenja (logičko mišljenje ko je par i zašto),
  • razvoj govora (imenovanje i opis parova – odgovor na pitanje zašto?).

 

A jedna ALFA 7 – SILUETE čeka i nekoga od vas, a sve detalje darivanje pogledajte na Facebook stranici Pitajte Defektologa (igra traje od 8.4.2019. do 13.4.2019.).

 

Igre predstavljene u postu možete da poručite preko web sajta:

IZDAVAČKE KUĆE PIKOM

logo2014.png

www.pikom.co.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.