Bilo da ste roditelj ili ne, ukoliko imate bar jedno dete u svom okruženju (privatnom ili poslovnom) sigurno ste prustvovali sceni “dete na podu i dere se iz petnih žila” ili “molim te kupi mi, kupi mi, kupi miiii” ili “ne mogu da hodaaaam višeeeee – nakon pređenih 2m”.

Što ilustovano izgleda nekako ovako i znači upravo ovo:

IMG_20190309_095404.jpg

Već sam pisala o tome da dečiji mozak nije dovoljno razvojen (prednji frontalni režanj) kako bi moglo da reaguje adekvatno u svakoj situaciji i iz tog razloga me uvek privlače knjige koje se bave ovom temom jer batina nije iz raja izašla uprkos narodnom verovanju.

Poslednja pročitana knjiga sa ovom temom, koju želim da podelim sa vama je ILUSTOVANI VODIČ ZA DEČJE KRIZE – KAD OD KIRZE RASTEMO (izdanje Kreativnog centra) jer je ne samo ilustrovani vodič već i praktični vodič za reagovanje u različitim situacijama koje nas mogu zadesiti bilo da smo roditelj ili osoba koja radi sa decom.

Autor knjige je klinički psiholog koja organizuje radionice Pozitivne discipline i radi sa decom koja imaju različite poteškoće, a majka je četvoro dece.

Autorkina zamisao je da svakodnevne izazovne situacije prikaže kroz ilustracije – šta se desi kada dete upadne u krizu i šta se stvarno desi kada dete upadne u krizu. Odnosno objašnjeno je na jasan i konkretan način šta stoji iza detetovog gore pomenutog “leći ću na pod i vikati što jače mogu”.

IMG_20190309_095209.jpg

Brz život i sve više nagomlanih obaveza koje imamo u toku dana zanju da nas navedu da zajedno sa detetom i mi upadnemo u krizu i zajedno sa njim dobijemo tantrum. Takva situacija nije korisna ni nama ni detetu – jer naša nervoza dodatno doprinosi nervozi deteta, pa će tantrum u većini slučajeva još duže trajati.

U knjizi je opisano pet različitih poglavlja (sadržaj je slika ispod) koje obiluju primerima iz svakodnenog života koje pomažu da bolje razumemo zašto se te situacije događaju, ali i kako konkretno možemo da probamo da se izborimo sa njima primenjujući načela pozitivne discipline. Osmišljena tako da se može čitati od korice do korice, ali i po potrebi da se vratimo na konkretnu situaciju koja nas muči poput – neće da spava, neće da jede, neće da ide u školu, ali i nema nijednog prijatelja, suprostavlja se da bi se nametnulo,… Svim opisanim situacijama je zajedničko to da se lako izgubi strpljenje i upadne u začarani krug vike – pretnja, vikanje, batine možda mogu rešiti problem, ali to rešenje je kratkog daha i često dovodi do dubljih problema od dečije faze.

IMG_20190309_095107.jpg

Predložena rešenja tj. načini rešavanja određenih situacija nisu magčni štapić koji jednim potezom rešava sve brige, već je put koji traje i koji dugoročno gledano poboljšava porodične odnose.

Hajde sada da vidimo zajedno da vidimo zašto se dešava ponašanje sa slike iznad (dete neće):

smartcapture

U ovim trenucima detetu je važno da ga je neko ČUO, RAZUMEO I DA JE TU SA NJIM, sa njim u trenutku. Nekada nećemo shvatiti odmah šta se te dešava i zašto neće, ali će dete dobiti informaciju da ga razumemo i da smo na njegovoj strani, da ne radimo protiv njega.

Autor nudi sledeći put do dolaženja rešenja:

 1. Dete ima problem koji ne imenuje,
 2. Ispitujemo situaciju,
 3. Ispipavamo situaciju,
 4. Pažljivo slušamo,
 5. Zajedno tragamo za rešenjem.

Neki od razloga zašto dete ne vlada sobom jesu odgovori na sledeća pitanja koja postavljamo pre svega sebi:

IMG_20190309_095447.jpg

I svaka od navedenih situacija (pogledajte sadržaj) je obrađena na ovaj način, koji možemo da primenimo i na neke situacije koje se nama dešavaju, a nisu u knjizi.

Poslednje poglavlje knjige odnosi se na

IMG_20190309_095555.jpg

 1. Negujemo pažnju koju poklanjamo detetu i smisao za posmatranje.
 2. Naučimo da uđemo u svet svog deteta, da se povežemo sa njim.
 3. Krenimo s mesta na kojem se dete nalazi da bismo ga odveli dalje podstičući njegove mogućnosti.
 4. Ohrabrujmo dete na putu napredovanja.
 5. Shvatimo koje se potrebe kriju iza detetvog naprednog ponašanja.
 6. Razvijamo svoju samokontrolu uz samokontrolu svog deteta u smeru veće emocionalne inteligencije.
 7. Neprestano podešavajmo vaspitni stav kako bismo pratili detetov razvoj.
 8. Napravimo model socioemocionalnih veština.
 9. Održimo vezu uprskos svemu!
 10. Dajmo vremena vremenu i usredsredimo se na ono što je važno.

Zaključak – Savršen roditelj ne postoji, ali svakodnevnim trudom i napredovanjem postajemo pravi roditelj za naše dete koji će se naći za njega u svakom trenutku i biti tu za njega.

 

signature

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

ILUSTOVANI KLJUČ ZA DEČJE KRIZE možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

One thought on “Čitajmo zajedno – Ilustovani ključ za DEČJE KRIZE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.