Svetski klasik, Veoma gladna gusenica, proslavlja ove godine pedeseti rođendan, prevedena na 62 jezika sveta. Veoma gladna gusenica jedna je od mojih omiljenih knjiga za decu i svakako je dečija knjiga koja bi trebalo obavezno da se nađe u kućnoj biblioteci.

Capture

Bio jednom jedan dečji pisac koji se u dokolici igrao bušačem za papir. Rupe su ga podsetile na crva, crv na knjiškog crva i rodio se Vili crv. Ali urednica ovog pisca bila je mišljenja da zeleni crv nije dopadljivi protagonista, pa je predložila gusenicu. A pisac je uzviknuo: ,,Leptir!” i tako je sve počelo! Veoma gladna gusenica Erika Karla je jednostavna priča o gusenici koja je u potrazi za hranom od momenta kada se izlegla. Najpre se najela voća, a potom je probala različite vrste hrane, da bi se, na kraju, učaurila i dve nedelje kasnije pretvorila u prelepog, šarenog leptira. Veoma gladna gusenica je vrlo edukativno štivo za najmlađe: uči ih da broje, da imenuju voće i dane u nedelji, ali i da se upoznaju sa životnim fazama jednog leptira. Knjiga je prevedena na preko 30 jezika i jedan je od najvećih klasika za decu svih vremena.

U čemu je tajna ove knjižice? Niko ne zna, možemo samo da nagađamo zašto su generacije klinaca diljem sveta odrastale na njoj. Možda se tajna krije u jednostavnosti priče. Novoizlegla gusenica kreće u svet, u potrazi za hranom, ostavljajući za sobom rupice kroz koje deca mogu da guraju prstiće, ili da naprave sopstvenu gusenicu – od papira ili tekstila. Idući tako danima, jede sve što joj se našlo na putu, a deca očas posla, ni ne primećujući, nauče da broje do pet, da prepoznaju voće, da grupišu stvari po boji. Deca nauče da se gusenica zatvara u čauru i da posle dve nedelje iz nje izađe prekrasan leptir. I da su čuda moguća, leptir je dokaz.

63579c5a-ba50-3b3c-87a0-e382ebc95186.jpg

Možda decu privuče nesvakidašnja živost boja. Kolažna tehnika. Primamljiva (mada nezdrava) hrana, brojni kolači i torte i ideja da je gusenici dozvoljeno da pojede plavu lizalicu.

Biće, ipak, da je sve to zajedno. Erik Karl je uspeo da u neuobičajenom formatu i to rupičastom, spoji koncept vremena (dani u nedelji) sa naučnim činjenicama (životni ciklus leptira) i da stvori vrlo dopadljivu pričicu.

Američka pedijatrijska akademija u saradnji sa Alijansom zdravije generacije i sa blagoslovom samog Erika Karla, imenovala je NJ. V. Gusenicu centralnom figurom specijalne brošure za sve pedijatrijske ustanove u zemlji, donoseći roditeljima brošure o zdravoj ishrani, kako bi im pomogla da kod kuće sve gojaznijoj deci objasne pravila zdrave i balansirane ishrane. Evo nekoliko saveta iz brošure:

– učite decu da su jabuke, šljive, kruške, jagode i narandže zdrav obrok. Naučite ih da imenuju ostalo voće. Pričajte im kako je voće zdravo za njihovo telo;

– recite im da je gusenicu zaboleo stomačić kad se prejela i naučite ih kako je važno da prestanu da jedu na vreme, da se ne prejedaju.

Sličnih saveta ima još obilje. I to je lep napor. Ali najvažnija poruka Veoma gladne gusenice i dalje ostaje da je svako biće, ma kako se malim, nebitnim i nelepim u nekom momentu činilo, sposobno da razvije svoj puni potencijal i da raširi krila kad se oseti spremnim da odleti u svet.


Ukoliko vam se Veoma gladna gusenica svidela kao i meni, zajedno sa izdavačkom kućom Propolis books darujemo jednu knjigu nekome od vas. Za učešće u darivanju potrebno je:

  1. Da lajkujete Facebook stranicu Pitajte Defektologa i ProPolis Books,
  2. Da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na gore pomenutoj stranici Pitajte Defektologa,
  3. (može, ali ne mora) Da zapratite Insagram profil @pitajtedefektologa.

Igramo se do petka 29.03.2019. .godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.