Fileas Fog je obišao svet za 80 dana, a vama je potrebna samo jedna ručno ilustrovana karata sveta da sa svojim detetom obiđete celu planetu i upoznate se sa različitim životinjama, znamenitostima i kulturama.

DSC_0019_210d178b.JPG

Kada je stigla na moju adresu Dečija karta sveta prva reakcija mi je bila Wow, ovo je baš velika karta sveta i stvarno jeste dimenzije su joj 135x95cm i moram reći da se savršeno uklapa u postavku na zidu kabineta. I tako sam došla na ideju da ceo post na blogu posvetim ovoj karti sveta.

Sama karta sadrži preko 400 ilustracija (pogledajte više slika ispod) zastava, životinja karakterističnih za kontinente i država, znamenitosti, prirodnih pojava, biljaka, prevoznih sredstava, a ilsutracije su jasne i dovoljno velike da vam ne treba lupa da razaznate šta je nacrtano, a svi pojmovi su popisani na dnu. Napravljena je od materijala na kom se može pisati flomasterima tj. plastificirana je pa se može koristiti i kao piši-briši podloga gde možete npr. da se igrate igre “Ja vidim svojim okom” (eng. I spy with my little eye) – Ja vidim svojim okom jednu koalu i ko pronađe koalu on je zaokruži.

 

Kao i svaku knjigu ili igračku koju kupim ili dobijem i ovu kartu sam pre pisanja ovog posta pokazala deci sa kojom radim, koja su različitog uzrasta, pa samim tim i interesovanja i sva deca su bila oduševljena. Prvo su se kao i ja, oduševili veličinom karte, a onda i šta se sve na njoj nalazi. Neki su prvo primetili životinje, neki su prvo primetili vozila, a neki zastave. A ono što je najbolje od svega što im je sama karta dala ideju za igru odnosno podstakla je pitanja – A šta je … A zašto je…?

Pa tako delim materijale koje sam koristila uz kartu sa vama.

Jedno od prvih pitanja koje sam dobila jeste – Šta je to zeleno/žuto?

Kako je većina dece sa kojom radim uzrasta 7 i manje godina, nisam preterano detaljisala i samo sam rekla da su to kontineti i nabrojala ih. U ovoj igri nije bila poenta da oni nauče šta je Evropa, a šta Afrika već da povežu boje, odnosno oni koji uče da čitaju da pročitaju napisano i povežu sa odgovarajućom bojom.

 

Onda smo na mapi pronašli koje to su to životinje koje žive na tim kontinetima i da li ih imamo kod sebe (gle čuda najviše životinja smo našli koje žive u Africi).

 

Uz ovakav tip igre se stimuliše razvoj pokaznog gesta, govora, mišljenja, fine motorike, početnog čitanja, vizuelne percepcije i diskriminacije,… A ukoliko želite da preuzmete praznu mapu kliknite na

Materijal za preuzimanje

Pored ove aktivnosti radila sam i aktivnost sklapanja karte sveta (kliknite na sliku kako bi je preuzeli)

0034

I igru memorije sa školarcima koji znaju latinicu, a iz prirode i društva uče o kontinetima (kliknite na sliku kako bi je preuzeli – svaka se štampa u dva primerka).

0003                                     0005

 

 

 

 

 

 

 

Koja destinacija je na vašoj listi želja?

signature

DEČIJU KARTU SVETA MOŽETE DA PORUČITE PREKO

INSTAGRAM STRANICE – @decijakarta_sveta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.