Ove godine imala sam priliku da prisustvujem priprama predškolaca za završnu priredbu i spremali su Zunzarinu palatu, od Brane Cvetkovića i tada sam se setila da je to bila i moja završna pripredba u vrtiću. Ne moram da naglašavam koliko se uspomena javilo u tom trenutku.

Ubrzo zatim je Kreativni centar izdao jednu tako zabavnu i dragu poemu gospodina Cvetkovića da je odmah završila na listi želja, a sada je želja ispunjena i želim da podelim sa vama impresije o slikovnici – Neposlušno pile.

DSC_0059_c4ccc2cd

Neposlušno pile je poema koja govori o  radoznalom piletu Žući koje želi da istraži svet i čini mu se da je trava zelenija na nekom drugom mestu. Tako je jednog dana Žuća pošao za jednim leptirom koji mu je ponudio primamljivu ponudu i onda je Žuća završio izgubljen daleko od kuće. U nastavku čitanja saznaje se kako je pile pronašlo put do kuće i šta su roditelji rekli malom Žući kada se napokon vratio.

Ceo tekst je ispraćen divnim, toplim ilustracijama Milice Radenković koja je doprinela da ova slikovnica deluje još veseline i zabavnije.

Ova slikovnica deo je edicije Pustolovine za predškolce koja ima za cilj da deca upoznaju i zavole dela najboljih domaćih pisaca, pa se u njoj mogu pronaći i knjige od Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Dobrice Erića, Brane Cvetkovića,… U svakoj od knjiga iz ove edicije, pa i u slikovnici Neposlušno pile na stranicama se mogu pronaći ispisana pojašnjenja manje poznatih reči što olakšava razumevanje teksta, ali i daje nove teme za razgovor o priči.

Na kraju slikovnice možete pronaći jedan kratak zadatak kako da pomognete malom Žući da stigne nazad kući,  ali da ponovite kojim redosledom su se radnje u tekstu odvijale, šta se desilo prvo, šta drugo,  a šta treće (razvoj orijentacije u vremenu).

DSC_0069_8d2ed925.JPG

 

Kako sam ja čitala ovu slikovnicu sa svojim predškolcima i prvacima (decom koja dolaze kod mene u kabinet). Ceo tekst sam čitala uz pomoć lutaka na štapiću – pileta Žuće i mame Koke (pogledaje slike iznad), oni su bili pomoćnici u pričanju i vraćali su pažnju na knjigu. U toku čitanja je obavezno zastajanje i pokazivanje na ilustracije, moram reći još jednom toliko lepe da bi neke strane držala u ramu.

Nakon završenog čitanja sa prvacima sam kratko smo razgovarala o pročitanom uz postavljanje pitanja, dok sam sa predškolcima jednostavno popričala o onome što su zapamtili i šta se kad desilo. Na kraju smo napravili Žuću i njegovu mamu.

Jedan od radova je na slici ispod.

DSC_0015_c739f724.JPG

A jedna učenica prvog razreda je bila dodatno inspirisana i napisala je priču:

Priča o piletu

Bila jednom jedna kokoška koja je imala dva pileta. Najstarije pile je bilo neposlušno, a najmlađe je bilo najbolje. Slušao je mamu i nije bio sebičan. Ali je ovaj neposlušni grebao brata. Mama je bila ljuta i rekla je: 
– Sram te bilo! Kako možeš da grebeš brata? Da vidi mama gde te je ogrebao. Dragi, donesi kremu da namažem. 
– O tatino pile! A ti neposlušni sine, ti si u kazni. – reče tata petao. 
– A tata, molim te, da ne budem u kazni.
– Ne može. – reče tata.

 

signature

 

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-CirilicaNEPOSLUŠNO PILE možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 
ili u njihovoj Klub knjižari
www.kcknjizara.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.