Logika se često povezuje sa konkretnim mišljenjem odnosno sa principima korektnog mišljenja koji podrazumevaju principi identiteta (koji možemo opisati kao identifikaciju “problema”), princip neprotivrečnosti (koji možemo opisati kroz pitanje da li je ovo tačno ili netačno) i princip isključenja trećeg – ovi principi su konstruisani na osnovu Aristotelovih logičkih spisa.

Kako bi se razvila logika potrebno je da se stimuliše razvoj mišljenja. Kada je u pitanju razvoj mišljenja, on započinje od najmlađeg uzrasta, a posebno mesto u njegovom razvoju zauzima igra. Kroz igru dete razvija maštu, ali i logičko zaključivanje.
Žan Pijaže je svojom teorijom o razvoju dečijeg mišljenja privukao mnogo pažnja, a njegovo shvatanje deteta kaže: “Dete je aktivno biće, biće koje aktivno konstruiše svoju spoznaju sveta”.

Danas predstavljam tri igre Izdavačke kuće PIKOM koje imaju za cilj razvoj logike i mišljenja: Gama 1 – igra memorije, Gama 2 – čarobna slagalica i Logičke maske.

 

Logičke maske

je igra koja će i odrasle naterati da se zamisle koju bi crvenu masku (crvenu karticu) trebalo da odaberu kako bi se videla samo dva unapred određena pojma.

Igra sadrži:

 • 6 kartica sa ilustracijama oblika različitih boja i gravura,
 • 6 kartica sa ilustracijama domaćih i diviljih životinja,
 • 6 kartica sa ilustracijama povrća, voća i namirnica,
 • 6 kartica (maski) crvene boje kojima prekrivamo kartice tako da se vide samo po dva pojma.

 

Kada koristim ovu igru, koristim je na dva način u zavisnosti od uzrasta deteta (na kutiji je naznačen uzrast 6+, ali mislim da se već može primenjivati od 5+ godina).

Ukoliko je dete mlađeg uzrasta (5-6 godina) biram jednu vrstu kartica npr. samo hranu i dve-tri najjednostavnije maske (one gde su oba otkrivena polja jedna do drugog – slika ispod). Detetu dajem zadatak da pronađe dve iste vrste hrane (2 voća, 2 povrća, 2 namirnice).

 

Ukoliko je dete starije (6-8 godina) onda biram tako da prvi put iznosim samo jednu vrstu kartica (npr. samo hranu) sa tri ratzličite maske, pa sledeći put dve vrste kartica sa četiri različite maske i onda naredni put dajem sve kartice i sve maske. Nalog je isti pronađi dve namirnice istog porekla tj. iste vrste.

DSC_9487

Dete mlađeg uzrasta će u većini slučajeva zadatak rešiti tako što će imati više pokušaja i pogrešaka, pre nego što “uđe u štos”, dok će starije dete više vremena posvetiti razmišljanju pre nego što proba prvi put.

Koje razvojne aspekte stimuliše ova igra?

 • razvoj mišljenja, gde se pre svega razvija logičko mišljenje (uzork-posledica);
 • razvoj kognicije i inteligencije;
 • razvoj orijentacije u prostoru i na papiru ( u svom slučaju karitici);
 • razvoj koordinacije oko-ruka;
 • razvoj vizuelne percepcije;
 • razvoj govora (receptivnog i ekspresivnog – razumevanje i ekspresivni govor).

 

GAMA 2 – ČAROBNA SLAGALICA

je slagalica za starije drugare od 8+ godina i složila bih se sa uzrasnom odrednicom, jer ovo nije tišična slagalica koju slažemo raspoznajući oblike puzli već je ovo slagalica koja se sastoji od 72 jednakostranična trougla uz pomoć kojih možemo da složimo 3 različite slike dinosaurusa.

Ukoliko imate kod kuće ljubitelja dinosaurusa i možda budućeg paleontologa ovo je prava slagalica.

 

Iako možda na prvi pogled izgleda jednostavno da se složi i nije baš i upravo iz tog razloga ova slagalica podstiče:

 • razvoj mišljenja i logike;
 • razvoj vizuelne percepcije (prepoznavanje);
 • razvoj vizuelne diskriminacije (raspoznavanje);
 • razvoj orijentacije u prostoru;
 • razvoj matematičkih veština.

 

GAMA 1 – IGRA MEMORIJE

je igra koja ima veliki uticaj na razvoj pamćenja kod dece. Ovom igrom na zabavan načim stimulišemo razvoj mišljenja i pažnje, a samim tim i razvoj kognitivnih veština. Na kutiji je naznačen uzrast 8+ godina, ali mislim da je možete igrati i ranije ukoliko dete zanimaju geografija, zastave i države sveta (ilustracije i boje su jasne).

DSC_9196_22360b98.JPG

Pravila igre:

Igra se sastoji od 24 parova (48 kartica) gde su par ilustracija zastave i kontura države sa ilustracijom zastave u uglu (slika iznad). Detetu možete na početku ponuditi manji broj parova, npr. samo sa državama Evrope kako bi ga postepeno uveli u igru i onda polako uvodeći nove zastave i konture.

Kartice se ređaju u šest redova po četiri karte (6×4). prvi igrač podiže dve kartice i ukoliko su par uzima ih i stavlja kod sebe. Ukoliko nisu par, spušta ih okrenute ka dole na isto mesto i na potezu je sledeći igrač. Cilj igre je upamtiti gde stoji koja karta i sakupiti što više parova.

 

Koja igra vam se najviše dopala?

signature

 

logo2014.png
Svaku od ovih igra možete da nabavite preko sajta IZDAVAČKE KUĆE PIKOM – www.pikom.co.rs

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.