Montesori metoda nam govori da je cilj vaspitanja deteta to da dete dobije obrazovanje i prilike da postane celovita osoba, koja je u toku sa vremenom i sredinom u kojem živi.

“Moramo dopustiti deci da istražuju, da povezuju, da konstruišu i da osećaju da su važan deo sveta koji ih okružuje. Edukativno oruđe koje je najvažnije nije tehnologija. To nisu interaktivne table, ni ajpedi, pa čak ni olovke. To su ruke. Oslobodimo njihove ruke.” , T.Esler (preuzeto iz 100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta)

Knjiga 100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta nam govori da je geografija veoma značajna za dete, jer upravo ta nauka dete povezuje sa svetom – “Sve stvari su deo univerzuma i svaka je povezana sa drugima i tako formiraju jednu veliku celinu” , M.Montessori

Pored globusa, upoznavanje sa svetom činimo i sa različitim atlasima, atlas nije samo rezervisan za školu i školski period, on ukoliko je prilagođen detetu može mu otkriti velike tajne i svet istraživanja, a upravo jedan takav atlas je i MOJ PRVI ATLAS SVETA (izdavača PUBLIK PRAKTIKUM).

DSC_9146

Moj prvi atlas sveta sastoji se od:

♥ Knjige koja sadrži 108 strana na kojima dete može da upozna ne samo karakteristike planete Zemlje, već i karakteristike kontinenata, država, ali i različite kulture i znamenitosti;

DSC_9147

♥ Velike karte sveta, koja je velika magnetna tabla na kojoj su ispisana (ćirilicom) imena država i gradova;

♥ 79 magneta sa državama sveta, ali i njihovim glavnim obležjima kulutre, biljnog i životinjskog sveta, kulturnog nasleđa,…

Atlas je namenjen uzrastu 5+ godina, ali po meni je idealan i za mlađe osnovce koji u školi uče o planeti, biljaka, narodnoj tradiciji, uz ovaj atlas je zabava i učenje kroz igru zagarantovana, a sam dizajna će dete privući da želi da istraži i sazna više što i jeste cilj Montesori programa, koji iako je često okarakterisan kao rigidan, nudi detetu ključ da osvoji svet.

 

Neko će se zapitati šta detetu od 5 godina može da znači atlas i kako mu on može pomoći kada većina petogodišnje dece ne zna da čita?

Odgovor je sledeći, iako većina petogodišnjaka ne zna da čita igra sa atlasom će pomoći kasnije kada cilj igre i učenja bude da se nauči čitanje (globalno čitanje – biće uskoro post na tu temu), ali da stavimo na stranu čitanje i da odgovorim kako će uspeti da se snađe u ovoj igri, uspeće uz pomoć svih čula – čula vida i dodira.

Svaki kontinent je šifrovan različitim bojama, pa je tako npr. Evropa zelene boja, dok je Afrika crvene boje, države manje površine su grupisane, ali svaka je svog realnog oblika i kao takva se može pronaći u svakom atlasu, pa će dete putem svojih čula pogledati i opipati oblik magneta, a onda ga i pronaći na tabli, a kodiranje bojom će mu svakako pomoći u tome.

DSC_9150

Šesta lekcija iz knjige 100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta (PUBLIK PRAKTIKUM) nosi naziv Slagalice kontinenata i govori nam da bi trebalo da počnemo sa slaganjem od kontinenta gde živimo, tako da se prvo ponudi nekoliko delova kako se dete ne bi zbunilo i bezrazložno frustriralo (ovde naravno govorim o mlađoj deci, ukoliko atlas koristi npr. jedno osmogodišnje dete smatram da se mogu odmah dati svi delovi i da zajedno možete složiti slagalicu, dete će to shvatiti kao izazov, a s obzirom da zna da čita lako će pronaći odgovarajuće mesto za određeni deo).

DSC_9159.JPG

Nakon što sastavite Evropu možete pročitati nekoliko zanimljviih informacija o njoj iz knjige koja se dobija u kompletu, moja preporuka je da informacije izvučete tako da odgovaraju interesovanjima deteta, pa tako ukoliko dete voli životinje da najviše informacija bude o njima, a onda ih možete i pokazati na samoj mapi jer kao što sam već gore napisala, magnetni delovi sadrže i različite ilustracije.

Pored cilja razvoja kognicije, mišljenja, vizuelne percepcije, taktilne stimulacije, ova igra ima i jedan jako važan segment, a to je razvoj socijalne interakcije, jer se može igrati u paru ili u grupi, pa tako ukoliko npr. spojimo mlađe i starije dete, starije dete će mlađem pomoći da savlada prepreku ukoliko na nju naiđe, a oba deteta će biti zadovoljna svojim uspehom kada se cela mapa sveta složi.

DSC_9160.JPG

Na kraju kada se složi cela mapa, ostaje samo da otputujete na čarobnom tepihu koga pokreće mašta, a sve bitne činjenice ćete imati u knjizi Moj prvi atlas sveta.

DSC_9167.JPG

Izgleda fantastično, zar ne?

signature

 

 

 

Izdavač ovog fenomenalnog atlasa je PUBLIK PRAKTIKUM, a na njihovom sajtu možete pronaći ovaj komplet po povoljnoj ceni.

www.publikpraktikum.rs

logo


Post je napisan u saradnji sa izvačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

One thought on “Montesori kod kuće – Moj prvi atlas sveta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.