Ukoliko vaše dete voli knjige, iako još ne zna da čita, da li ste dobili/dobijali komentare tipa: “Ne valja to što toliko voli knjige, neće imati drugare.” ili “Stalno vuče neke knjige, bolje da se igra sa loptom.”,… i slične?

Po mom mišljenju detetovo interesovanje bi uvek trebalo pratiti i poštovati, pa tako i interesovanje za knjige, ali kako ste vi oni koji knjige, dok su deca mala, biraju i kupuju onda samo treba obratiti pažnju kakvu knjigu kupujete i ukoliko želite da postignete neki razvojni cilj gledajte da je tome prilagodite.

Sa vama želim da podelim jednu preporuku za sve ljubitelje životinja, farmi, ali i traktora, a to je knjiga Kreativnog centraMOJE SELO.

 

Knjiga Moje selo je knjiga koja poziva na igru, iako sadrži zadatke (o tome pročitajte malo kasnije u postu) prvenstvena namena ova knjige je simbolička igra. U sklopu knjige je mapa sela koja kada se rasklopi predstavlja pravu malu farmu sa životinjama i njivama, a pored mape tu su i kartonske figurnice – dečak, devojčica, konj, prase, krava i ovca.

DSC_9078

Sa kartonskim likovima ne morate imati unapred smišljene zadatke i priču, već samo odlučite ko će biti koja uloga i igra može da počne. Na početku se svako može predstaviti, a vi detetu možete pomoći da osmisli šta će da kaže o svom liku.

Primer: “Njiiii, ja sam konj Mita, braon sam boje i najviše volim da jedem šargarepu.” – na ovaj način ste približili pojam konja detetu, ono vidi koje je boje na slici, a saznalo je i šta to konji vole da jedu.
Ovo može da bude samo uvod, u zavisnosti od uzrasta deteta (knjiga je za uzrast 3+ godina) možete proširivati priču i dodavati informacije – gde živi, ko čini njihovu porodicu, kako se zove mladunče, šta još voli da jede, kako se oglašava,… i sve to dok se igrate i glumite, a kako biste dodali i motorički element u igru možete imitirati te životinje kako se kreću.

DSC_9083.JPG

Kao što sam već spomenula sam paket pored mape sadrži i knjigu sa zadacima i kratkim sa kratkim opisom šta ovo dvoje dece rade na selu. Zadaci su osmišljeni tako da se aktivira čulo vida, pa tako dete na mapi treba da pronađe npr. tri konja. Na ovaj način će dete razvijati govor, učiti početne matematičke pojmove (pored brojeva, ukoliko ga navodite gde se nešto nalazi učiće i pojmove gore, dole, iznad, ispod, pored,…) i vizuelnu percepciju.

DSC_9081.JPG

Možda vas zbunjuje zašto sam u naslovu napisala interaktivna dečija knjiga – ali ova knjiga stvarno zove na akciju i socijalizaciju, iako će dete nekad hteti da se igra samo sa njom, nekad će hteti da se igra sa njom u paru ili u grupi gde će npr. svaki član porodice biti neki od likova.

Učimo kroz igru, jer tako je najlepše.

signature

 

 

 

Pored izdanja Moje selo, za drugare koji više vole grad tu je izdanje Moj grad koja sadrži veliku mapu grada.

Oba izdanja su izdanja KREATIVNOG CENTRA i možete ih pronaći na njihovom sajtu, kao u Klub knjižari u TC Eurocentar. kreativni-centar-150x150

 

 

 

 


Post je napisan u saradnji sa izdavačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.