Vežbanka, verujem da vas ova reč asocira na pismene zadatke iz osnovne i srednje škole, na prvu pomisao i mene, ali ovde nije reč o takvnoj vrsti vežbanki. Danas zajedno preslistavamo vežbanku, koja bi svakako trebalo da se pronađe kao jedna od prvih uz koju će dete kroz igru i zanimljive zadatke moći da razvija svoje veštine i sposobnosti.

Želim da vas upoznam sa MOJA VELIKA VEŽBANKA – TIGAR

DSC_7871

Već na prvoj strani možete da vidite da ova vežbanka nudi mnogo toga. Sastoji se od 16 plus 1 zadataka koji su podeljeni u nekoliko kategorija – razvoj grafomotorike, matematika, logičko mišljenje, bojenje i isecanje i lepljenje. Svaka od kategorija stimuliše različit segment razvoja kod dece.
Moja velika vežbanka Tigar je za uzrast od 3 do 4 godine, tako da su zadaci jednostavni i predstavljaju neki početni nivo i pripremu za različite zadatake koje dete čekaju u predškolskom.

Grafomotorički zadaci su obeleženi plavim ivicama i počinju od jednostavnih verttikalnih i horizontalnih linija, sastoje se od 4 lista sa različitim zadacima.

DSC_7872.JPG

Početni matematički pojmovi su obeleženi žutom bojom i sastoje se takođe od 4 zadatka koji se tiču brojeva i oblika (nivo prepoznavanja i imenovanja zajedno sa stimulacijom razvoja grafomotorike).

DSC_7874.JPG

Zadaci za razvoj logičkog mišljenja su oivičeni narandžastom bojom, sastoje se od zadataka poput lavirinta, prepoznavanja razlika, dopuna slika.

DSC_7875.JPG

Poslednja kategorija isecanje i lepljenje je označeno zelenom bojom i cilj je uvežbavanje korišćenja makaza, ali i lepka. Zadatka je takođe četiri, a deca će kroz slaganje slagalice, seckanje  zmije i susretom sa simpatičnim vanzemaljcima moći da se upoznaju sa makazama i lepkom ili da uvežbaju njihovo korišćenje.

DSC_7876.JPG

Ali (uvek ima ali 🙂 ) jedna od najvažnijih i najznačajnih karakteristika ove vežbanke se već nalazi u njenom nazivu – ona je VELIKA. Njene dimenzije su 40×30 cm, a listovi se mogu vaditi, što znači da ukoliko izvadite list gde je grafomotorički zadatak moći ćete da ga zalepite za zid ili vrata (stavite zaštitni papir iza), a dete će na taj način stvarno pokrenuti mišiće ruke i šake. Prvi pokreti bi trebalo da krenu iz ramenog zgloba, da bi se spustili na ručni zglob ( a i da kasnije ne bude da ruka boli kada treba duže da se crta, boji, piše).

DSC_7882

Cela vežbanka je osmišljena tako da pokriva različite segmente razvoja, a na početku ima i upustvo/preporuku za korišćenje.

Pored Moja velika vežbanka -Tigar, postoje i Moja velika vežbanka – Sova za uzrast 3-4 godina, Moja velika vežbanka – Zeka uzrast 4-5 godina, Moja velika vežbanka – Pile uzrast 4-5godina.

DSC_7877.JPG

 

Sve vežbanke možete pronaći na sajtu KREATIVNOG CENTRA koji je i njihov izdavač, kao u Klub knjižari Kreativnog centra.

www.kreativnicentar.rs kreativni-centar-150x150

 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačem Kreativni centar što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o knjizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.