Druga knjiga koju zajedno čitamo ovog meseca je Larousse enciklopedija za najmlađe koja se zove 1000 životinja. Ukoliko vi ili vaše dete volite životinje, ovo je prava knjiga za vas, a do kraja teksta ćete videti i zašto i to kroz slike koje stvarno govore više od 1000 reči.

DSC_7258_3a5e5b87

DSC_7274.JPG

Ono što prvo želim da prikažem jeste sadržaj, sama enciklopedija sadrži nešto više od 60 strana, koje su papira visokog kvaliteta, sa jasnim slikama u boji (malo tehničih podataka). U ovoj enciklopediji stvarno možete pronaći 1000 životinja različitih vrsta, različitih staništa, životinja koje više ne postoje ili one koje bi možda neko želeo da postoje ( a možda stvarno i postoji negde neki jednorog).

Jedan od načina kako ovu knjigu možete da predstavite detetu, a knjiga je takva da će je i deca od 2.5-3 godine voleti (a to je i neki uzrast kada bi polako trebalo uvoditi slikovnice i knjige sa tanjim listovima kako bi pospešili razvoj fine motorike i razvoj hvata), jeste da je date detetu da je samo istraži i prelista, a onda da odgovarate na pitanja KO? ŠTA? GDE? ZAŠTO? (čak i ako dete ne govori pokazni gest ili mimika lica može pokazati upitno pitanje).

Drugi način bi bio da vi odlučite kojim redosledom ćete krenuti, da li ćete krenuti od životinja koje su detetu u tom trenutku interesante ili od nekih “opštih” kao što su domaće životinj ili kućni ljubimci, izbor je vaš. A kada odaberete zanimljive strane onda kreće opisivanje i imenovanje:

 • Ko je to (ukoliko je dete malo ili neverbalno uvek uz pokazivanje prstom – “To je krava.”),
 • Gde živi (koristite kratke, jasne opise koje dete ne mogu da zbune – “Krava živi na selu.”),
 • Gde pripada (opišite njenu “grupu”, dete to ne mora odmah da zapamti, ali je bitno da čuje – “Krava je domaća životinja.”),
 • Kako govori (onomatopeja je jedan od prvih oblika imitacije – “Krava kaže muuu. Ona muče.”),
 • Šta radi (takođe opišite kratko, a što je dete starije detalji se dodaju – “Krava daje mleko.”),
 • Šta jede (“Krava jede travu i seno. Ona pase.”),
 • a možete dodati i delove tela životinja, prebrojavanje nogu, ruku, očiju, sve to zavisi koliko je dete zainteresovano i koliko informacija u tom trenutku može da čuje i primi.

Svakako svaku od grupa životinja može da proprati kreativno-stvaralačka aktivnost gde će dete crtati, praviti, slikati neku od životinja koja mu se dopala, možete čak da odvojite jednu celu svesku, bez linija, koju možete posvetiti ovoj knjizi, gde kako ispričate priču o određenoj vrsti/grupi dete napravi svoj doživljaj koji će prikazati kreativno, samostalno ili uz vašu pomoć.

Koje su dobre strane ove enciklopedije?

 • Jasne i jako lepe slike životinja;
 • prikazan veliki broj životinja, koje su podeljene prema grupi pripadnosti, mestu stanovanja, vrsti;
 • prikazan je životni ciklus životinjskih vrsta, njihova staništa, način ishrane, način odbrane;
 • prikazano je na koji način životinje održavaju higijenu i na koji način komuniciraju jedna sa drugom;
 • ono što je razlikuje od ostalih jeste što na jednom mestu možete pronaći sve vrsta životinja od domaćih, divljih, šumskih, preko insekata, do dinosaurusa i neobičnih i nestvarnih životinja.

Sjajna je za učenje novih reči i pojmova, bogaćenje rečnika, razvoj razumevanja i ekspresivnog govora (usmenog izražavanja), upoznavanja sa svetom oko nas, razvijanje mišljenja i kognitivnog razvoja uopšte.

kreativni-centar-150x150

Izdavač knjige je Kreativni centar i možete je pronaći na njihovom web sajtu, u klub knjižari Kreativni centar, kao i u knjižarama širom Srbije.

Za kraj evo nekoliko fotografija stranica iz knjige, kako bih potvrdila svoju priču i itekako pozivitno mišljenje o ovoj enciklopediji za najmlađe (ali i za sve ljubitelje životinja bez obzira na uzrast).

* Kliknite na sliku dva puta kako biste otvorili veći format slike.


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom Kreativni centar što ni na koji način nije uticalo na forminje mog mišljenja o knjizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.