Roditelji šestogodišnjeg Mihajla su primetili da je u zadnje vreme promenio ponašanje. Od veselog dečaka polako je postajao ljut, ponekad i tužan. Počeo je da odbija da ide u vrtić. Vaspitačica je skrenula pažnju da se povremeno povlači u sebe i da ne učestvuje u aktivnostima. Ako vam se čini da je ovo preterana reakcija dečaka na zadirkivanje vršnjačke grupe a zbog njegovog lošeg izgovora glasova, varate se. Prihvatanje u vršnjačku grupu je važan aspekt razvoja čoveka kao društvenog bića. Ukoliko ne odreagujemo kao roditelji na vreme i ne rešavamo, naizgled bezazlene govorne probleme deteta, ono utiče na savladavanje osnovnih čitačkih i pisačkih veština, samopouzdanje i adekvatan psihički razvoj. Upravo i zbog ovog je od krucijalne važnosti da primetimo kao roditelji da govor nije adekvatan, da odudara od govora ostalih vršnjaka.

Podrazumeva se već sa pet godina da dete ima usvojene sve glasove maternjeg jezika. Logoped je stručnjak koji će uz adekvatan i individualan pristup svakom detetu pomoći da adekvatno postavi jezik, usne i izgovori pravilno glas, da inhibira stari neadekvatan izgovor. Kroz zanimljive sadržaje stabilizovaće pravilan izgovor i dati smernice za njegovo ovladavanje u svakodnevnom govoru.

Autorke: Tanja Timotić, logoped, SLP CENTAR i Mirna Zelić logoped, CENTAR TERAPIKA

Ukoliko želite da saznate i naučite više o dislalijama i kako teče tretman, pridružite se uživo seminaru koji organizuju koleginice 25.12.2021.

Edukacija namenjena mladim koleginicama i kolegama logopedima koji nisu bili u situaciji da kroz obavezan staž prikupe znanja i iskustva vezana za korekciju izgovora. Radionica je nastala iz dvadesetogodišnjeg iskustva i sveobuhvatna je. Obezbeđen je i praktičan rad sa decom, malim volonterima. SLP centar i centar Terapika obezbedjuju sertifikat svim polaznicima.

Sve informacije na SLP Centar:
tanja@rcub.bg.ac.rs

2 thoughts on “Kako nepravilan izgovor glasova utiče na dete predškolskog uzrasta

  1. Ja sam svoje dete vodila kod logopeda vec na prve znake nepravilnog izgovora, mislim da je nepotrebno cekati skolu. Isto kao i za lekare, vodite dete cim primetite nesto resivo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.