Kad vidiš svica, poželi želju i… Veruj da čarolije postoje.

Baba Groza upravlja sirotištem u Košmraku. U njenom stolu nalazi se sve i svašta: sitne alatke, delovi starih džepnih satova, objektivi starih kamera i ostale drangulije po kojima deci nadeva imena. U Košmrak nikad nije zakoračio nijedan usvojitelj i nijedno dete nije izašlo.

Fitiljko sanja o bekstvu. Nakon rada u fabrici šibica, pravi modele kuća od njih. Baba Groza ga je uhvatila i rešila da ga za krađu kazni. Dok je čekao na izvršenje, na batine koje mu sleduju, posmatrao je pticu u letu. Ptica je ispustila nešto nemoguće i čarobno pred njegove noge: žir. Jedan sasvim poseban žir – drvenu kolevčicu za bebu ne veću od polovine kutije šibica, s ćebencetom i pelenom od mahovine, krupnih smeđih očiju i kose crne kao ugalj.

Svoje blago pokazao je samo Latici, ona je Fitiljkova najbolja prijateljica, koja mu pomaže i krije njegove tajne. Latica je oduvek verovala u nemoguće stvari i čarolije. I zato joj nije bilo nemoguće da poveruje u bebu koja spava u polovini žira.

Te noći, kad je sat otkucao ponoć, s druge strane prozora, obasjan mesečinom, posmatrao ga je čovečuljak. Kao ugljen crne kose.

Fitiljko je upoznao Svetlace: Žad – bebinu majku, Tatu Oniksa i kćerku Vivijanit. Oni su minijaturni zaštitnici šume. Zahvalni što je Fitiljko spasao malu Žad, nude mu životnu šansu, bekstvo iz Košmraka i početak novog života, s njima u divljini.

U šumi živi opako čudovište. Svetlaci se nadaju da Fitiljko može da ih zaštiti.

Dok čitaju ovu knjigu, čitaoci će:

–          Biti preneti u bajkoviti svet prirode, minerala, dragog kamenja, životinsjkih staništa –          Uživati u redovima koji veličaju bliskost porodice
–          Biti sudionici avanture.

Dobitnik Džoan Ejken nagrade za književnost, Čuvari šume je čarobna priča koja slavi porodicu, prijateljstvo i prirodni svet, ispunjena porukom nade za naše doba.

Rekli su o knjizi:

Neodoljivo šarmantna i bajkovita avantura sa snažnom ekološkom porukom. Piter Banzl, autor knjige Besmrtno srce

Divno napisana i divno ilustrovana pustolovina jednog plemenitog dečaka i malog ali hrabrog naroda. Pirs Tordej, autor knjige Poslednja divljina

O piscu: Tim Tili odrastao je na periferiji Lestera i proveo je svaki Uskrs, leto i većinu poluvremena u kamp-prikolici u Pembrukšajeru. Studirao je ilustraciju, a danas  vodi kurseve ilustracije dečje knjige u Londonu.

Praznici nam stižu, te sa Izdavačkom kućom Propolis books darujemo jednu knjigu “Čuvari šume” nekome od vas. Za učešće u darivanju potrebno je da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na stranici Pitajte Defektologa.

Igramo se do srede 15.12.2021. godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.