Veliki broj dece nemaju često šansu da se uživo upoznaju sa životom na selu i životinjama koje tamo žive. Aktvinostima gde se upoznajemo i učimo o domaćim životinjama, deci pružamo mogućnost da istražuju i nauče više. Farma može biti sjajna tema za prolećno ili jesenje istraživanje.

Većina deca na uzrastu do 6 godina u jednom trenutku pokazuju dodatno zanimanje za životinje, pa tako ova tema može biti način da “uđemo” u dečiji svet igre i na taj način im približimo saznanja šta se to dešava u svetu koji ih okružuje.

Danas sa vama delim moje tri omiljene aktivnosti sa decom na temu DOMAĆE ŽIVOTINJE:

  • KVIZ ZNANJA – ovaj kviz je koncipiran tako da sadrži 47 različitih pitanja o životinjama koje žive na selu. Malog je formata pa lako staje u dečiju ruku. Na početku možete detetu dati priliku da pogleda i samo prelista knjigu kako bi se upoznalo sa njom.

Nakon upoznavanja sa knjigom, krećemo sa zajedničkim listanjem, na svakoj stranici se nalazi pitanje sa tri ponuđena odgovora od kojih je samo jedan tačan. Pitanja su takva da ukoliko stimulišemo razvoj govora može nam pomoći u postizanju tog cilja. Ispod svakog ponuđenog odgovora nalazi se mali otvor u obliku kruga, u koji dete lako može provući prst i okretanjem strane proveriti da li je tačno odgovorilo, jer je tačan odgovor kodiran belom bojom.

Posebna vrednost ove knjige, zbog čega i jeste jedna od mojih omiljenih aktivnosti, jesu realne slike životinja, predmeta i ljudi. Što je posebno važno ukoliko dete ima poteškoće sa razumevanjem ili kada je u pitanju dete mlađeg uzrasta od 2-3 godine.

Ovaj kviz je dobro sredstvo za rad u pripremnom predškolskom programu i prvom razredu, jer možemo organizovati grupnu aktvnost ili pak takmičenje – kviz znanja.

  • ZVUČNE SLIKOVNICE – još jedna od aktivnosti gde se uče činjenice o svetu oko nas jeste prepoznavanje zvuka tj. govora životinja (onomatopeje). Na taj način razvijamo čulo sluha (auditivnu diskriminaciju) i već na uzastu od 1,5 godine razvijamo imitaciju onoga što čujemo. Pitanja “Kako kaže maca” ili “Kako kaže krava” su jedna od prvih na koje dobijemo odgovor od deteta.

Capture

  • SENZORNA FARMA – senzorna igra je fantastičan način da se “dublje” uđe u temu i da se povežu čula i cilju stimulacije razvoja. U dublju činiju sipajte pirinač i kukuruz i stavite živoitnje u nju, malo i prekrijete kako bi dete moralo da ih potraži. Kada pronađe određenu životinju možete da povedete razgovor koja je to životinja, šta radi, kako se oglašava, gde živi, kako se zovu mladunci te životinje –  a celu igru možete da povežete sa kvizom sa početka teksta i na taj način da objedinite temu.

Invitation-to-play-sensory-hide-and-seek

 

Koje su vaše omiljene igre sa životinjama sa farme?

 

signature

 

 

 

 

KVIZ DOMAĆE ŽIVOTINJE
MOŽETE DA PRONAĐETE NA SAJTU IZDAVAČA ENCOBOOK.

LOGO-Enco


Tekst je napisan u saradnji sa izdavačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.