Ukoliko rade u vrtiću šta vam je najveći izazov?

Kada sam počela da radim u vrtiću, najveći izazov mi je bio kako reagovati u problem situaciji, da li ću znati da odgovorim roditeljima i da li ću znati da se postavim kako bi trebalo u toj situaciji.

A kada se stvarno nađemo u toj “problem” situaciji, sve to nekako dođe na svoje, a i tu su koleginice i kolege sa više iskustva da uskoče u pomoć. Opet vremena se menjaju i ono što jeste činjenica je da se struka vaspitača cenila više u nekim prošlim vremenima, a nedavni događaji su to i pokazali. Kada sam videla da je Kreativni centar izdao novu knjigu Nevene Lovrinčević, a sigurno ste se susretali sa njenim knjigama, znala sam da želim da je pročitam.

PSX_20200513_213715

Kako i sama autorka kaže: “Potreba za ovakvim priručnikom ukazala se upravo na tim seminarima – na njima se često diskutuje o različitim nepredviđenim, zahtevnim situacijama za koje vaspitači tokom svog školovanja nisu pripremljeni na odgovarajući način.” i to stvarno jeste tako. Ponekad nam je potrebno da imamo alat kako da postupimo u nekoj situaciji, bilo da je reč o adaptaciji, razgovoru sa roditeljima ili konkretnoj situaciji vezanoj za rad sa decom.

PSX_20200513_213754

 

Priručnik “Efikasna komunikacija u vrtiću” nudi nam širok spektar situacija sa kojima se svakodnevno susrećemo, ali predloge rešenja kako možemo izgraditi pozitivnu atmosferu, odnosno kako da ostvarimo pozitivnu komunikaciju sa roditeljima, decom, kolegama.

 

Efikasna komunikacija jeste veliki izazov, a taj deo posla vaspitača je često zanemaren i nije uvek vidljiv, a on jeste važan deo i rekla bih veoma važna komponenta svih nas koji radimo u vrtiću. Neretko su naša zanimanja predstavljena kao da su laka i šta tu ima teško, pa mi se samo igramo, ali taj kreativni deo je upravo to samo mali deo svih zaposlenih u vrtiću.

Mi smo osobe koje paze na decu, uče ih, obrazuju i vaspitanju, pružaju podršku pri savladavanju velikih i malih prepreka u svim aspektima razvoja i uz sve to se trudimo da to uradimo kroz igru, u pozitivnoj atmosferi. A opet to je samo jedan deo posla, jer mi ne radimo samo sa decom, mi smo podrška i roditeljima, podrška smo i jedni drugima.

Iz svega navedenog jedan primerak knjige poklanjam nekome od vas, a više detalja o darivanju pogledajte na mojoj Facebook stranici.

Za kraj, citiraću deo iz knjige: “Imajte na umu da niste svemogući i da ne možete rešiti sve… Ali  ako radite najbolje što u nekom trenutku možete – i to je odlično!”

PSX_20200513_214042

 

signature

 

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

EFIKASNA KOMUNIKACIJA U VRTIĆU  možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.